Concurs de proiecte pentru preluarea administrării Parcului Natural Văcărești

Ministerul Mediului a lansat apelul de proiecte de administrare pentru Parcul Natural Văcărești din Capitală. Cei care îndeplinesc criteriile au la dispoziție 30 de zile pentru a depune dosarele de candidatură.

Ieri a fost lansat apelul de proiecte de administrare pentru Parcul Natural Văcărești din Capitală, prima arie naturală urbană din România și cea mai mare din Europa, care a fost înființat acum cinci ani.

„Parcul Natural Văcărești are nevoie de o administrare reală, profesionistă, făcută după cele mai înalte standarde. Sunt convins că noua administrare poate să includă și să continue toate proiectele bune începute acolo”, a subliniat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Conform legii, sunt eligibile pentru preluarea administrării instituțiile și regiile publice, institutele de cercetare sau instituții de învățământ. Toți cei care îndeplinesc criteriile și doresc să preia administrarea Parcului Natural Văcărești pot participa la un concurs de proiecte și au la dispoziție 30 de zile pentru a depune dosarele de candidatură. Întreaga procedură și toate detaliile au fost deja publicate pe site-ul ANANP.

Prezent de Ziua Pământului în Parcul Natural Văcărești, președintele Klaus Iohannis a spus că va fi înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea acestei zone, care va avea rolul de a moderniza legislaţia, dar şi de a crea instrumentele specifice pentru a interveni concret şi pozitiv în parcuri naturale urbane.

„După părerea mea, este nevoie de un grup de lucru şi deja, cu domnul ministru, am convenit să fie înfiinţat acest grup de lucru, să vedem, să modernizăm legislaţia în domeniu. Fiindcă în 2018, părerea mea este că s-a greşit când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociaţiile sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesaţi şi cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câştigă nimic. Deci este o implicare civică de o calitate foarte, foarte bună şi importantă. Pe de altă parte, avem instituţiile statului care trebuie să fie conştiente că ele au un rol aici, inclusiv în a face rost de finanţare. Nimic nu se întreţine singur. Această zonă trebuie protejată”, a mai spus președintele.

Pe 11 mai, 2016, Guvernul României aproba înființarea primului parc natural situat în mediul urban în România. În ultimii 5 ani, prin monitorizări zilnice, au fost identificate 331 de specii de plante și 336 de specii de animale. Biodiversitatea parcului este în creștere. În parc există peste 4600 de arbori, doar în interiorul digului perimetral. Cei mai mulți sunt sălcii, nuci, ulmi și corcoduși.

Parcul oferă o multitudine de beneficii comunității, începând cu filtrarea și absorbția particulelor poluante, sechestrarea carbonului și producția de oxigen, până la beneficii culturale și economice.

„Văcăreștiul este cel mai mare spațiu verde compact al Bucureștiului, unul dintre principalii „plămâni” ai Capitalei. Zonele umede de acest fel ne ajută să atenuăm efectelor schimbărilor climatice, tot mai evidente în ultimii ani”, a transmis Asociația Parcul Natural Văcărești.

spot_img

Ultimele știri