Adevarul: „Ziua Pamantului“, sarbatorita in toata lumea

Peste 4.000 de organizatii neguvernamentale si 700 de milioane de oameni din 170 de tari sunt implicati in actiuni de protejare a resurselor naturale ale planetei. „Ziua Pamantului” va fi sarbatorita maine, pe tot Globul, prin diverse actiuni ecologice.

In Washington DC a fost creat un stand international unde se gasesc materiale informative despre protejarea biosferei si a sanatatii oamenilor

„Ziua Pamantului” a intrat in calendarul manifestarilor dedicate mediului inconjurator in anul 1970, datorita senatorului american Gaylord Nelson. Acesta a vrut sa traga un semnal de alarma fata de faptul ca, in acea perioada, clasa politica arata un vadit dezinteres fata de mediu.

Astfel in urma cu aproape 40 de ani peste 20 de milioane de americani au iesit in strada si au demonstrat pasnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii. Cu 20 de ani mai tarziu, peste 200 de milioane de oameni din 141 de tari au transformat „Ziua Pamantului” intr-o manifestatie internationala din dorinta de a milita pentru protejarea resurselor naturale, a biosferei si a sanatatii oamenilor.

In prezent exista peste 4.000 de organizatii neguvernamentale in 170 de tari ale lumii ce promoveaza actiuni de educare a populatiei in spirit ecologic. Ele contribuie astfel la constientizarea responsabilitatii civice in domeniul protectiei mediului. In Romania, companiile comerciale au anuntat ca vor incepe sa planteze copaci, dedicand aceste actiuni sarbatoririi „Zilei Pamantului“.

Tot cu aceasta ocazie, 22 de detinuti din Penitenciarul din Tulcea au participat la o actiune de igienizare a orasului si au strans aproape cinci remorci cu deseuri din zona Monumentului Independentei si a Cimitirului Eroilor.

Filipinezii au celebrat „Ziua Pamantului“ cu trei zile mai devreme. Mii de oameni au iesit pe strazi cu bicicletele, ca sa atraga atentia ca, pentru a respira un aer mai curat, masinile trebuie sa stea mai mult in garaj.

Marsul biciclistilor a avut loc la Manila, pe o distanta de 50 de kilometri, iar cei 6.000 de participanti au vrut sa traga un semnal de alarma impotriva poluarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri