Adevarul: Zgomotul din oceane pune in pericol balenele si delfinii

Galagia facuta de sonarele navelor si de alte dispozitive subacvatice se dubleaza la fiecare zece ani, ceea ce produce grave consecinte asupra conditiilor de supravietuire a diferitelor specii de balene si delfini, se arata intr-un raport al International Fund for Animal Welfare (Ifaw), citat de BBC News.

"Omenirea pur si simplu distruge mamiferele marine", a declarat Robbie Marsland, directorul filialei britanice a Ifaw. "In conditiile in care nimeni nu poate preciza consecintele zgomotului subacvatic asupra fiecarei specii si nu se iau masuri preventive, nu ne mai ramane decat sa constatam prea tarziu efectul distructiv pe care l-am generat", a mai spus Marsland.

Si organizatia International Union for the Conservation of Nature (IUCN) a precizat, recent, intr-un comunicat asupra situatiei speciilor de cetacee, ca "zgomotul din apele oceanelor produce un dezastru teribil asupra mamiferelor acvatice".

Studiile de la Ifaw si IUCN pun in evidenta efectul ucigator pe care interferentele fonice ale sonarelor si propulsoarelor de la nave, zgomotele produse de aparatele de detectare a zacamintelor de gaze si petrol si cele produse de aparatele seismice il are asupra balenelor si delfinilor, prin perturbarea sunetelor prin care ele comunica si se orienteaza in mediul acvatic.

Masuri insuficiente

In unele zone de coasta legislatia interzice sonarele navelor si ale aparatelor seismice. Societatea de protectie a balenelor si delfinilor (WDCS) a lansat semnalul de alarma in zona maritima a Marii Britanii, de la Moray Firth, populata de delfini si puternic afectata de exploatari de gaze si petrol. Mai ales in largul oceanelor, insa, legislatia de protectie a faunei marine nu este reglementata.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri