Adevarul: VLAD MARCOCI : Banii din ecotaxa nu ajung inca la Fondul de Mediu

Presedintele institutiei care ar trebui sa incaseze ecotaxa spune ca banii platiti la magazine pentru pungile de plastic au ramas deocamdata la producatori. Vlad Marcoci sustine ca va continua „lucrurile bune” mostenite de la vechea guvernare, dar vrea ca intr-o luna sa schimbe legislatia.

Adevarul: Care sunt cele mai mari probleme ale institutiei?

Vlad Marcoci: Problema cea mai importanta este ca functionam dupa doua ordonante – cea de infiintare, OUG 196/2005, si OUG 50/2008 privind instituirea taxei auto, ceea ce creeaza probleme in lansarea de programe si in derularea acestora.

Pentru ca pe fiecare ordonanta sunt instituite un anumit fel de taxe si pe baza lor sunt lansate anumite tipuri de programe. Ceea ce doresc eu e sa avem o singura lege, un sistem unitar de taxe si un program de cheltuieli comun.

Cand va intra in vigoare aceasta modificare legislativa?

Eu sper ca intr-o luna sa poata fi supusa dezbaterii Parlamentului.

Ati modificat ghidul de finantare pentru fosta „Casa Verde”, bugetul este mai mic decat fusese prevazut. Veti continua programul si in anii urmatori?

Cu siguranta. Lucrurile bune pe care le-am preluat trebuie sa fie continuate, indiferent de ce culoare politica au cei care le-au inceput. Sunt lucruri facute de niste oameni.

Care sunt lucrurile bune pe care le-ati gasit la AFM?

In primul rand, trebuie sa ne gandim ca AFM s-a constituit de foarte putin timp. Nu a avut modele pe care sa le copieze si s-a format singura. E un lucru bun.

Asta e per ansamblu, dar, concret, care sunt programele bune?

Si acest program cu panourile solare consider ca este foarte bun. Mai este programul pentru parcuri, care are foarte mare cautare in randul administratiilor locale.

Taxarea pungilor de plastic cu 0,2 lei a fost introdusa la inceputul acestui an

Incasarile din taxa auto au depasit 200 de milioane de lei in 2009. Se va pastra acest ritm?

Este posibil sa nu se pastreze. Foarte multi au importat masini, a fost acel blocaj cu taxa triplata, ulterior prevederea a fost abrogata si taxa a fost diminuata. Cand a fost diminuata, probabil ca atat importatorii, cat si cumpatorii de masini au putut sa le inmatriculeze.

Credeti ca actuala formula de calcul a taxei poate afecta incasarile?

In primul rand, AFM doreste sa realizeze proiecte de mediu, dar scopul principal este sa diminueze poluarea, nu sa stranga cat mai multi bani. Pana la urma, aceasta taxa are rolul de a-i orienta pe oameni catre masini care polueaza cat mai putin.

Da, o taxa de mediu se justifica atat timp cat produce niste efecte in comportament. Dar cel care gestioneaza fondurile din acea taxa ajunge si la momentul cand trage linia si face calculele.

Incasarile din taxa pentru poluare auto au fost in primele luni ale acestui an de peste 200 de milioane de lei

De acord. Acesta este si rolul ecotaxei, de a reduce numarul pungilor si nicidecum de a aduce cat mai multi bani la Fondul pentru Mediu. Cat timp exista elemente care polueaza in mod semnificativ, trebuie taxate. De acolo luam banii pe care ii folosim in programe de mediu pentru a diminua efectele poluarii.

Ati amintit de ecotaxa. Cum apreciati aceasta masura?

Daca se dovedeste ca exista anumite pungi care se fac din materiale biodegradabile, este logic ca pentru acestea nu trebuie sa se plateasca. Dar pana atunci, ar trebui sa plateasca toata lumea.

Si? Plateste toata lumea?

In momentul de fata exista o discutie la nivelul Parlamentului, care va trebui sa ia o decizie in perioada imediat urmatoare.

Dar pana la decizia respectiva, acum exista incasari la Fondul pentru Mediu din aceasta ecotaxa?

Ar trebui sa fie platita de catre cei care produc aceste materiale, ei urmand sa o recupereze de la cei carora le vand si, mai departe, de la consumatorul final.

Este un mic blocaj acum pentru ca unii produc astfel de materiale si sustin ca sunt biodegradabile, iar ceilalti nu le mai produc. O parte din producatori sunt acoperiti de acele hartii care arata ca folosesc un standard international.

Dar consumatorul final, care se duce la magazin si plateste acea taxa de 0,2 lei, stie unde ajung banii lui?

Toate aceste lucruri vor fi reglate. Ati vazut ca inclusiv pe pungi scrie ca materialele sunt biodegradabile.

Dar nu vorbim de cele biodegradabile, ci de pungile clasice de plastic pentru care acea taxa chiar se plateste.

Pentru celelalte, aceste taxe se colecteaza si vor fi varsate la AFM.

Dar in prezent nu se incaseaza nimic.

Nu. Dar exista o solicitare a producatorilor, pe care eu o apreciez ca fiind corecta, ca aceasta taxa sa se vireze dupa trei luni. Daca ar fi incasata lunar, practic ei ar finanta AFM pentru ca exista o durata de realizare a circuitului. Trebuie mai intai sa o incaseze ei si abia apoi sa o vireze la noi.

Cand va fi gata ghidul de finantare pentru programul privind impaduririle?

Speram ca pana in vara sa avem si ghidul, si personalul pentru derularea acestui program. Scopul principal este diminuarea efectelor desertificarii. Cei care vor beneficia intr-o mai mare masura de acest program vor fi cei din zonele cu probleme in acest sens.

O sa fie incluse si persoanele fizice?

Deocamdata putem vorbi doar ipotetic pe acest subiect. Nu va pot da detalii. Toate aceste lucruri vor fi cunoscute foarte clar la definitivarea ghidului.

Cum este relatia cu ministrul Mediului?

Avem o relatie institutionala buna, chiar foarte buna. Pana acum n-am avut nicio opreliste. Probabil si pentru ca provenim amandoi din administratia publica locala si vorbim aceeasi limba.

Carte de vizita

S-a nascut la 1 februarie 1968, in Piatra Neamt.
In anul 2000, la numai 32 de ani, a fost numit prefectul judetului Neamt. In 2006 a devenit presedinte al Consiliului Judetean Neamt.
Din 2000 a fost membru al PNL, ajungand la conducerea filialei nemtene a formatiunii politice. In aprilie anul trecut, a demisionat din PNL si s-a inscris in PDL.
In 2009 a fost numit presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Exista un proiect de Ordin de Ministru, potrivit caruia primariile care nu reduc cu 15% cantitatea de deseuri municipale vor plati o anumita taxa, amenda. Ce se intampla cu aceasta prevedere?

Vedeti … Este logic ca administratiile publice locale sa fie sprijinite de la bugetul de stat pentru a realiza aceste lucruri.

Si nu sunt?

Sunt, dar nu in totalitate. De aceea consider ca aceasta prevedere ar trebui amanata cu un an.

Noi amanam aceste masuri pe plan intern, dar s-ar putea sa vina Comisia Europeana si sa spuna „Noi nu mai amanam. Aveati niste obligatii, nu le-ati indeplinit, trebuie sa platiti”.

Da, din pacate putem avea nesansa sa intram in procedura de infringement. Dar scopul principal al AFM este acela de a rezolva problemele de mediu.

Cum apreciati interesul administratiilor locale pentru sprijinul pe care il pune la dispozitie Fondul pentru Mediu?

Ajungem din nou la legea de functionare. Cand s-a constituit AFM, sumele care se incasau erau relativ reduse si s-a considerat ca este oportuna o cofinantare consistenta din partea beneficiarilor, ceea ce a facut ca interesul lor pentru banii de la AFM sa fie redus.

Pentru ca aceasta contributie proprie a administratiilor locale poate depasi 40% din valoarea proiectului. Modificarea legii de functionare va schimba cu siguranta si ponderea acestor procente, pentru ca aceste programe sa fie mult mai atractive.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri