Un raport intocmit de peste 2.500 de specialisti din intreaga lume avertiza, la inceputul acestei saptamani, ca o treime din speciile planetei vor disparea din cauza schimbarii chimiei intime a Oceanului Planetar. In aceste zile, mass-media urmareste mai atent "strigatul" naturii in suferinta, iar semnele catastrofei ecologice sunt indubitabile.
Metanul, care iese din scoarta terestra, traverseaza apele marii si ucide vietuitoarele marine.
In plus, dupa ce ajunge in atmosfera, prezenta lui accentueaza efectul de sera, iar caldura excesiva ucide speciile de uscat.
O amenintare neglijata
Achim Steiner, directorul executiv pentru programe de mediu al Natiunilor Unite, a precizat pentru „The Independent" ca raportul a aruncat o lumina asupra unei probleme neglijate prea mult timp. „Degradarea mediilor marine a fost greu de observat. Acum, dupa ce am constatat ca Oceanul Planetar e pe moarte, trebuie sa intervenim rapid, inainte ca dezastrul sa se extinda in mod fatal. Sanse nu prea avem, pentru ca ne-am trezit prea tarziu".
Se pare ca, de la revolutia industriala incoace, oceanul a absorbit aproximativ jumatate din cantitatea de bioxid de carbon pe care oamenii au produs-o. Iar acum nu mai poate, pentru ca planctonul, care este cel mai mare consumator de bioxid de carbon, este in scadere dramatica, ca de altfel toate vietuitoarele oceanului.
Foarte multi pesti se hranesc cu plancton, iar acesta e atat de plin de carbon, incat a devenit otravitor. Daca adaugam si necazurile provocate de metanul ce iese din fisurile scoartei de sub oceane si mari, e limpede de ce in apele marii nu mai e de trait.
Ieri, la numai cateva zile dupa ce previziunile sumbre lansate de Comisia Interguvernamentala pentru Schimbarile Climatice au fost date publicitatii la Valencia, agentiile de presa au inceput sa semnaleze primele efecte ale dezastrului prezis.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul