Pentru ca zapada nu s-a topit si mancarea este greu de gasit, animalele salbatice sunt ajutate sa supravietuiasca.
Vanatorii din Valea Jiului au pornit o operatiune de hranire a animalelor salbatice, in special a mistretilor si capriorilor din cele sapte fonduri de vanatore ale regiunii. Misiunea este necesara, spun acestia, deoarece vanatul in aceasta perioada isi gaseste cu greu hrana din cauza zapezii si a gerului.
Membrii Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Valea Jiului au plecat in munti pentru a duce hrana si sare mistretilor si caprelor salbatice. Actiunea face parte din a doua etapa de hranire cu hrana complementara a vanatului, deoarece este perioada de gestatie, iar animalele nu-si mai pot cauta cu usurinta hrana. Operatiunea este una obligatorie si se desfasoara de doua ori pe iarna, conform unui plan bine stabilit.
Gerul ingreuneaza gasirea hranei
Prima etapa de hranire a vanatului s-a derulat in decembrie, iar a doua se desfasoara in luna februarie.
Acum, catre fondurile de vanatoare au plecat 8.200 kilograme de porumb de cea mai buna calitate. „Hranirea animalelor se face regulat si este foarte importanta pentru ca, fara acest ajutor, mistretii si capriorii nu au nicio sansa de a iesi cu bine din iarna.
Trebuie sa se tina cont de faptul ca, in ciuda vremii frumoase de la noi, in munte zapada este foarte mare, iar gerul naprasnic", declara Ioan Stoica, seful Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Petrosani (AVPS). Acesta mai adauga ca animalele sunt gestante si nu se mai pot deplasa pe distante mari in cautarea hranei.
Vanatorul arata ca, spre exemplu, pentru un mistret este suficient sa manance doi stiuleti de porumb pe zi din hranitoarele amenajate de noi, pe langa hrana ce o mai gaseste el, ca sa prinda putere si sa fie sanatos. "Este o operatiune greoaie, dar cum ne place sa mergem vara si primavara la vanatoare, asa trebuie sa ne placa si sa ne ingrijim de vanat", mai spune Ioan Stoica.
Fiecare sef de fond de vanatoare din cele sapte ce apartin de Valea Jiului si care se intind de la Baru Mare si pana la Campu lui Neag-Uricani a primit necesarul de hrana pentru vanat ce trebuie dus in salbaticie impreuna cu vanatorii aflati in subordine.
Vanatorii duc mancarea in ranita
Pentru ca in majoritatea fondurilor de vanatoare din Valea Jiului nu se poate ajunge decat pe jos, acestia sunt obligati sa transporte hrana cu ranita in spate, prin zapada de un metru. „Hrana va fi dusa mai ales sambata si duminica, pentru ca atunci majoritatea vanatorilor au liber de la locurile de munca", mai spune seful CVPS Petrosani.
In prima etapa de hranire a mistretilor, caprelor salbatice si a caprelor negre, adica in decembrie 2007, vanatorii din Valea Jiului au mai transportat in munte alte 8 tone de hrana complementara si circa 6 tone de sare. Fondurile de vanatoare din Valea Jiului sunt printre cele mai bogate din tara datorita faptului ca exista vanat variat care cuprinde inclusiv o populatie foarte mare de capre negre.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul