Niciun oras din judetul Valcea nu a depus proiecte pentru infiintarea sau extinderea spatiilor verzi, potrivit rezultatelor centralizarii finale fatute de Ministerul Mediului.
Data-limita a depunerii proiectelor a fost pana la 31 ianuarie, orice localitate din Romania avand posibilitatea sa primeasca fonduri nerambursabile pentru modernizarea parcurilor. In total, 313 proiecte au fost depuse de primariile din intreaga tara, cele mai multe, respectiv 23, provenind din judetul Arad.
Programul a fost complet ignorat de edilii oraselor valcene, in ciuda faptului ca locuitorii acestora se sufoca din cauza noxelor si lipsei spatiilor verzi. La sfarsitul anului trecut, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului a tras un semnal de alarma cu privire la situatia din zece orase ale judetului Valcea, cea mai mica suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor fiind inregistrata la Ramnicu Valcea.
Localnicii nu dispun decat de patru metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, in conditiile in care normele europene prevad o suprafata de 26 de metri patrati. In mod suprinzator, pe locul doi, cu 6 metri patrati, se situeaza statiunea Calimanesti, care este prin excelenta turistica.
Prea mare bataie de cap
In topul codaselor se afla si judetul Dolj, unde un singur primar, cel din comuna Giurgita, a catadixit sa intocmeasca un proiect pentru a obtine bani de la minister. Dolj este judetul cel mai afectat de seceta de anul trecut, iar fondurile nerambursabile ar fi constituit o sursa nesperata de bani pentru refacerea spatiilor verzi.
Primarul din Craiova, Antonie Solomon, a refuzat sa depuna vreun proiect, pe motiv ca banii de la minister sunt prea putini pentru viziunile sale grandioase. Craiova a pierdut in ultimii ani aproape 1000 de hectare de spatii verzi in urma retrocedarilor. Proprietarii acestora le schimba ilegal destinatia, zonele verzi fiind invadate de magazine si alte proiecte imobiliare.
La Iasi, municipalitatea a reusit in ultimul moment sa finalizeze si sa transmita in timp util un proiect pentru amenajarea unor spatii verzi. Proiectul prevede patru amplasamente in cartierul Alexandru cel Bun, cu o suprafata totala de 4000 de metri patrati.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul