Adevarul: Vaclav Klaus: Incalzirea globala a devenit ideologie

Presedintele Cehiei mai considera ca viziunea sa eurosceptica este impartasita de majoritatea cetatenilor UE. In timp ce liderii europeni discuta la Bruxelles relansarea economica, Vaclav Klaus, presedintele eurosceptic al Cehiei, a criticat, la Bucuresti, “masurile populiste” promovate de UE.

Liderul de la Praga s-a aratat in special nemultumit de atacurile lansate la adresa Cehiei, care va prelua la inceputul anului viitor presedintia Uniunii Europene, fara sa fi ratificat Tratatul de la Lisabona.

„Trebuie sa insistam pe faptul ca nimeni nu este stapanul UE sau al Europei. Vocea noastra este tot atat de importanta ca vocea oricui altcuiva. Regulile Uniunii Europene ar trebui sa reflecte acest lucru”, a declarat presedintele Klaus. Pentru a atenua temerile celor care pun sub semnul intrebarii capacitatea Cehiei de a asigura o presedintie coerenta a UE, Klaus a dat asigurari ca tara sa va respecta standardele inalte.

Pe de alta parte, presedintele ceh a insistat asupra faptului ca niciuna dintre reglementarile interne ale UE nu trebuie impusa cu forta tarilor membre. Klaus nu considera ca are o pozitie izolata in UE. „Viziunile promovate de mine sunt cele ale unei majoritati tacite“, a spus presedintele, care a tinut totusi sa dea asigurari ca abordarile sale nu vor afecta presedintia ceha a UE.

„Cehia este o tara democratica, iar vocea presedintelui este numai o voce din multime. Noi nu avem un sistem democratic sau autoritar, iar vocea mea va fi reflectata in actiunile presedintiei cehe in mod proportional“, a explicat Klaus. Referitor la faptul ca presedintia ceha a UE ar putea fi mai apropiata de Statele Unite, presedintele Klaus a spus ca nu aceasta este intentia autoritatilor de la Praga. „Dar dorim sa nu punem toate ouale intr-un singur cos“, a adaugat el, precizand ca exista cai alternative.

Criza economica, precum gripa

In ceea ce priveste criza economica si financiara, Vaclav Klaus a estimat ca lucrurile vor reveni la normal in cativa ani, chiar daca “domnul Sarkozy zboara sau nu de cinci ori pe saptamana peste Ocean la americani, cu sau fara pachetele de salvare gandite de domnii Paulson si Bernake”.

De altfel, liderul de la Praga a comparat criza cu gripa, care trece de la sine: iti ia o saptamana sa te vindeci daca mergi la doctor si sapte zile daca nu faci nimic”, a spus Klaus. Presedintele ceh s-a declarat apoi convins ca Cehia nu va fi afectata de criza economica, deoarece sistemele bancar si financiar ale tarii nu au au fost expuse in ultimii 10 ani unor imprumuturi toxice.

“In plus, suntem norocosi ca nu avem euro. Coroana ceha ne izoleaza de economia mondiala”, a mentionat Vaclav Klaus. El s-a declarat ingrijorat de faptul ca aceasta criza va fi utilizata „pentru subminarea institutiilor fundamentale ale capitalismului si a pietelor libere“.

Presedintele ceh a subliniat apoi ca “este de datoria noastra sa protejam pietele libere impotriva atacurilor politicienilor iresponsabili”. Vaclav Klaus a afirmat ca Cehia nu se va numara printre cei care promoveaza masuri populiste in ceea ce priveste criza economica, cu referire la masurile radicale in privinta nationalizarii bancilor care sunt adoptate in prezent.

Incalzirea globala, desfiintata

Pe langa dosarele majore ale UE, presedintele Klaus nu a uitat sa vorbeasca la Bucuresti si despre problema incalzirii globale. El a mentionat ca nu este de acord cu acest scenariu alarmist, in opinia sa, clima actuala fiind la fel ca in ultimii 10.000 de ani. “Ar putea avea loc o crestere de temperatura, dar o catastrofa climatica nu intra in discutie”, a sustinut Klaus.

De altfel, presedintele ceh a spus ca problema incalzirii globale este o ideologie care se raspandeste rapid la nivelul UE, el adaugand ca nu este de acord cu ideea radicala a protejarii mediului si cu „alarmismul privind incalzirea globala“.

Ulterior, presedintele ceh, intrebat in legatura cu pozitia pe care presedintia ceha o va avea fata de pachetul UE privind schimbarile climatice, a spus ca „nu va fi una de sustinere evidenta“.

Un economist renumit

Vaclav Klaus s-a nascut la Praga la 19 iunie 1941. Si-a efectuat studiile superioare la Facultatea de Economie pe care a absolvit-o in anul 1963. Deschiderea din Cehoslovacia i-a permis sa studieze in Italia si in SUA, in 1969. In politica a intrat in noiembrie 1989, cand a fost numit ministru federal al Finantelor.

La sfarsitul anului 1990, Klaus a fost ales presedinte al celei mai puternice miscari din tara – Forumul Civic.

In februarie 2003 a fost ales presedinte al Cehiei, obtinand un al doilea mandat in 2008. Este autorul unor importante teorii economice mai ales in domeniul economiei de piata si al monetarismului.

spot_img

Ultimele știri