Adevarul: Ursii panda, amenintati de inflorirea bambusului

Anul acesta, simpaticele mamifere sunt in pericol sa moara de foame pentru ca bambusul, dupa ce infloreste, se usuca imediat. Specialistii apreciaza ca 30% din hrana ursilor va disparea.

Au obrajii bucalati si dorm mai toata ziua. Sunt dragalasi si au o charisma la care viseaza mai toate vedetele si politicienii. Se numara printre cele mai adorate si mai protejate specii de animale rare de pe planeta, dar viitorul lor este incert.

Sunt singuratici, vulnerabili, mananca doar bambus si nu hiberneaza niciodata. Pentru ca, din cand in cand, hrana lor infloreste si apoi dispare, multi dintre ei mor de foame. Un pui de panda urias se naste o data la trei ani si are nevoie de multa dragoste si ingrijire, pentru ca atunci cand vine pe lume este mic cat un pui de hamster.

Cu cateva sute de mii de ani in urma, ursii panda traiau nestingheriti in partea de est a Chinei de azi si nu duceau lipsa de nimic. De-a lungul timpului, din cauza schimbarilor climatice si a stricaciunilor pe care oamenii le-au provocat mediului, habitatele acestei specii s-au redus alarmant. Acum, ursii panda salbatici mai traiesc, in grupuri restranse, in masivele muntoase din provinciile chinezesti Sichuan, Gansu si Shaanxi. Fapt deloc imbucurator, pentru ca imperecherile au loc, de multe ori, intre exemplarele aceleiasi familii, ceea ce duce inevitabil la pierderea diversitatii genetice.

O data la 40 de ani, bambusul moare

Hrana preferata a ursilor panda, bambusul, infloreste si moare ciclic, o data la 40 sau la 60 de ani. In timpul perioadei de inflorire, bambusul isi raspandeste semintele si se stinge din viata. Anul acesta, in provincia chineza Sichuan, au inflorit noua dintre cele douazeci si cinci de varietati de bambus preferate de ursii panda, ceea ce inseamna ca 30% din hrana lor va disparea.

Biologii chinezi avertizeaza ca bambusul se afla la finalul ciclului sau de existenta, iar specia de ursi panda uriasi se va confrunta cu o lipsa acuta de hrana. Pe vremuri, ursii aveau solutii adaptate la ciclul de viata al bambusului, dar traseele lor de migrare spre alte populatii de plante verzi au fost blocate azi de drumurile forestiere, de defrisari sau de alte activitati ale oamenilor.

Panda este pe cale de disparitie

Potrivit unui raport al specialistilor chinezi, dat publicitatii in luna noiembrie 2007, in patria pagodelor traiesc in captivitate 239 de ursi panda, iar in padurile de bambus, aflate la mari inaltimi, unde s-au retras din cauza caldurii, se mai gasesc inca 1.590 de exemplare salbatice. Cifra nu poate fi precisa, fiind vorba despre o specie care traieste in paduri izolate si in care este greu de patruns.

Un studiu efectuat in 2006 estima ca populatia de ursi panda care traiesc in libertate ar putea numara intre 2.000 si 3.000 de exemplare. Desi datele statistice demonstreaza ca aceste mamifere atat de iubite de publicul larg au sanse de supravietuire, organizatiile ecologiste internationale considera ca ele trebuie sa ramana pe lista animalelor rare, care trebuie sa fie protejate.

In China, tara de origine a ursilor panda, s-au creat peste 40 de rezervatii naturale a caror suprafata atinge 16.200 de kilometri patrati. Pana in anul 2015, numai in provincia Sichuan, numarul rezervatiilor naturale destinate ursilor panda uriasi se va ridica la 59.

Chinezii au promovat, de asemenea, si programe de protectie a zonelor forestiere naturale, au sporit rata impaduririlor si au prevenit pericolul de erodare a solurilor din habitatele ursilor. Multa vreme s-a crezut ca spectaculosii ursi panda ar fi un fel de ratoni. Totusi, testele genetice au dovedit ca au multe asemanari cu ursii.

De ce ursii panda sunt alb-negri?

Recunoasterea oficiala a speciei ursilor panda uriasi a fost facuta in anul 1995. Panda urias are sase degete la membrele superioare. Aceasta caracteristica ii confera abilitatea de a se catara usor in copaci si de a-si pastra echilibrul la inaltimi foarte mari.

Ursii panda au, de regula, capul mare, alb, cu urechi si "ochelari" negri. Panda uriasi au pupila verticala, asemanatoare cu cea a pisicilor. Acesti ochi oblici, neobisnuiti pentru un urs, asociati cu abilitatea lor de a se catara in copaci i-au determinat pe chinezi sa-i boteze "ursul-pisica".

Coloritul in alb si negru al acestor animale, care le-a atras si denumirea de "ursi bicolori", se armonizeaza perfect cu locurile in care le place sa traiasca. O legenda populara chineza spune ca ursii panda au fost candva albi din cap pana-n picioare, dar intr-o zi au mers la inmormantarea unei fetite, aducand cenusa in semn de doliu.

Plangeau si isi stergeau ochii din care curgeau rauri de lacrimi, se tineau strans in brate unii pe ceilalti, iar ca sa nu mai auda cata durere era in jurul lor si-au astupat urechile cu labutele. Iar povestea spune mai departe ca, de atunci, petele de cenusa nu s-au mai sters de pe blana lor si asa au ramas pentru totdeauna.

Omul le strica mediul de viata

Fragmentarea habitatului este deosebit de periculoasa pentru aceste vietuitoare, deoarece ele trebuie sa migreze, pentru a se adapta la ciclul de viata al bambusului. In lume exista mai multe programe de protectie pentru aceasta specie pe cale de disparitie, care lupta impotriva braconajului si se preocupa, in acelasi timp, sa le ofere ursilor aflati in captivitate conditii apropiate de mediul lor natural. De asemenea, foarte importanta pentru oamenii de stiinta este si reproducerea in captivitate a acestei specii, deoarece "ursii-pisica" nu se imperecheaza decat foarte rar.

Savantii chinezi au dezvoltat deja tehnici de fecundare artificiala, pentru a asigura astfel perpetuarea speciei de panda uriasi. In anul 2005, s-au nascut prin metoda fertilizarii in vitro 21 de pui care au supravietuit si se afla in prezent intr-o rezervatie din China.

In afara statului chinez, se afla foarte putine rezervatii in care traiesc ursi panda. Pretul pe care cumparatorii ar trebui sa-l plateasca pentru un pui este astronomic si banii obtinuti astfel merg intr-un fond destinat ursilor panda aflati in libertate, iar tranzactiile nu se fac decat cu acordul guvernului chinez. In general, ursii panda sunt oferiti cu titlu de cadou diplomatic in cadrul intalnirilor oficiale.

Intretinerea unui urs este teribil de costisitoare, iar reproducerea sa, deosebit de dificila si, din aceste motive, din ce in ce mai multe gradini zoologice renunta la ideea de a avea un urs viu din aceasta specie. Un urs panda care este tinut intr-o gradina zoologica, daca nu are pui, necesita pentru intretinerea sa, in medie, 2,6 milioane de dolari pe an. La aparitia primului pui, bugetul alocat depaseste trei milioane de dolari, iar la nasterea celui de-al doilea, nota de plata se ridica la patru milioane de dolari.

Bambusul trateaza infectiile

Bambusul desemneaza un grup de plante care sunt verzi tot timpul anului. Unele specii sunt gigantice, iar tulpinile lor pot creste cu pana la un metru pe zi. Bambusul are o importanta economica si cultura-¬
la deosebita in estul si sud-estul Asiei, unde se cultiva in gradini, ca planta ornamentala, se foloseste ca material de constructie, dar si ca lemn pentru foc.

Bambusul creste pe crestele celor mai inalti munti, insa se simte la fel de bine si in regiunile tropicale. In medicina veche chineza, bambusul era folosit pentru tratarea infectiilor si reprezenta o sursa de potasiu. In China, din fibrele de bambus se fabrica hartie inca din cele mai vechi timpuri.

Pentru chinezi, bambusul reprezinta simbolul longevitatii, iar in India semnifica prietenia. Bambusul infloreste foarte rar, iar cand se intampla acest lucru florile sale sunt privite ca semn al unui an de foamete. Panda uriasi mananca aproape numai frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, ei au nevoie de 30 de kilograme de bambus pe zi.

Panda rosu sau "micul singuratic"

Este un mamifer ierbivor si se hraneste, ca si ursul panda urias, cu o cantitate mare de bambus. Este putin mai mare decat o pisica domestica, iar locul sau de bastina se afla in regatul Bhutan, din muntii Himalaya.

Panda rosu traieste si in sudul Chinei, in Laos si in Nepal. Numarul estimativ al indivizilor maturi este de 2.500, dar continua sa scada din cauza fragmentarii habitatului, ca urmare a constructiilor si amenajarilor umane. Acest urs este mai activ in zori si la lasarea serii, fiind sedentar in timpul zilei, cand se odihneste pe crengile copacilor.

Este un animal solitar si foarte linistit, iar ca mijloc de comunicare foloseste doar cateva sunete specifice. Nu ii plac temperaturile mai mari de 25 de grade Celsius. Ursul panda rosu este protejat prin lege in toate tarile in care traieste. Cu toate acestea, ei sunt, adeseori, prinsi ilegal si vanduti pe un pret de nimic gradinilor zoologice. Specia este pe cale de disparitie, mai ales din cauza uscarii bambusului, hrana de baza a acestor rmamifere.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri