Guvernul canadian a anuntat ca va retrage de pe piata biberoanele care contin bisfenol A(BPA). Acest produs chimic se regaseste si in materialul din care sunt confectionate sticlele si ambalajele din plastic pentru alimente. Toxina este un compus organic aromatic despre care specialistii spun ca ar fi un perturbator al sistemului endocrin uman.
In urma numeroaselor cercetari desfasurate pe aceasta tema, incepand inca din anul 1930, chimistii au catalogat compusul BPA drept un estrogen de sinteza. Efectele sale asupra sanatatii sunt deosebit de grave, intrucat provoaca diabet, cancer sau obezitate chiar si persoanelor care au ingerat cantitati mici de bisfenol A. Un ultim test, de mare precizie, efectuat pe un esantion reprezentativ, a scos la iveala un fapt ingrijorator: BPA se regaseste in sangele tuturor persoanelor care traiesc in tarile industrializate.
Bebelusi malformati sau diabetici
Bisfenolul se desprinde din materialele polimerizate de 55 de ori mai usor daca obiectele din material plastic, in a caror compozitie intra, sunt frecate sau fierte. Astfel, biberoanele devin deosebit de toxice pentru bebelusi, cunoscut fiind faptul ca pentru a fi dezinfectate sunt trecute zilnic prin apa clocotita. Cercetatorii mai spun ca si ambalajele din plastic reci pot elibera cantitati mici de bisfenol A, chiar fara sa intre in contact cu apa calda.
In afara de pericolul pe care aceasta substanta il reprezinta pentru sugarii care sunt hraniti cu ajutorul biberoanelor, au de suferit si nou-nascutii ale caror mame au ingerat o perioada destul de lunga acest tip de substanta toxica. Copiii intoxicati intrauterin se pot naste prematur sau cu malformatii. Producatorii de materiale plastice se apara sustinand ca aceasta „teorie" asupra toxicitatii bisfenolului A nu e decat o gaselnita a oamenilor de stiinta care nu au mai primit fonduri pentru cercetari in domeniul materialelor plastice.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul