Consilierii au aprobat un buget de 48 miliarde de lei pentru ca saramura sa fie oprita si au cerut stare de urgenta.
Casele locuitorilor de la Ocnele Mari vor fi protejate de un nou baraj, a carui construire a fost aprobata saptamana trecuta de membrii Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta Valcea.
Lucrarile vor costa 48 de miliarde si vor fi incredintate direct. Specialistii care au facut studii despre prabusirile de la Ocnele Mari spun ca barajul va fi o bariera impotriva unor scurgeri masive de saramura din caverne, in valoare de peste 48 miliarde de lei.
Membrii comitetului de la Valcea au fost convinsi sa aprobe construirea barajului de catre profesorul Florian Zamfirescu, de la Universitatea Bucuresti, persoana care s-a ocupat in ultimii ani de evolutia fenomenului de prabusire de la Ocnele Mari. Specialistii mai propun si construirea unui dig care sa poata retine pana la 300.000 mc saramura in cazul producerii unor noi alunecari.
Astfel, daca digul ar fi construit pe Paraul Sarat, lucrarile ar dura sase luni. Expertii spun insa ca solutia cea mai eficienta este realizarea unui dig din aluviuni, finalizat in trei luni si care va fi amplasat mai jos decat cel construit initial. Digul de aparare construit cu cativa ani in urma a trebuit sa fie spart in ambele laturi pentru a nu se rupe.
Profesorul Zamfirescu a afirmat ca actiunile pentru salvarea zonei intarzie din cauza birocratiei. El a adaugat ca in aceasta saptamana vor fi executate unele lucrari la sonde pentru scoaterea motorinei din caverne.
"Avand in vedere caracterul imprevizibil al evenimentelor generate de fenomenele de instabilitate declansate in campul I de sonde, pentru evitarea repetarii situatiilor neplacute din campul II, propunerea noastra este de declarare a starii de urgenta, ce ar permite grabirea actiunilor de prevenire si reducere la minimum a efectelor negative asupra comunitatii si mediului", concluzioneaza Zamfirescu intr-un raport despre Ocnele Mari.
In document se mai arata ca la sud de campul I de sonde cu 35 de metri exista doua sonde din campul II, ce ar putea debusa o cantitate mare de saramura daca sunt probleme in campul I.
Trebuie montate pompe
„Lacul de la baza craterului poate retine 150.000 mc saramura. Mai trebuie executat de urgenta un dig pe Paraul Sarat, din aluviuni, iar din campul I trebuie pompata saramura din 34 de sonde. Am ales ca, pentru protejarea populatiei, sa executam un dig din aluviuni, ce poate retine 300.000 mc saramura", a spus profesorul Zamfirescu. El a mai adaugat ca e necesara montarea a trei pompe la sondele existente in campul I, iar la terminarea acumularii se va trece la valorificarea saramurii.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul