Un atlas al Africii realizat exclusiv cu fotografii facute din spatiu ilustreaza amploarea dezastrului provocat de incalzirea globala pe acest continent. Volumul cu fotografii efectuate pe parcursul a 35 de ani prezinta etapele disparitiei ghetarilor, lacurilor si padurilor africane.
Fata schimbatoare a continentului negru reiese limpede din alaturarea pozelor facute deasupra aceluiasi loc, acum 30 de azi si in prezent. Fotografiile din satelit, publicate sub egida ONU, arata cum s-au topit ghetarii de pe Muntele Kilimanjaro sau cum au disparut apele Lacului Ciad.
In poze se vad etapele defrisarilor si extinderea deserturilor in zonele tropicale. Degradarea solului in zonele ocupate de refugiatii din Sudan si extinderea orasului Bujumbura, sub presiunea razboiului civil dintre hutu si tutsi, arata cum se rasfrang conflictele dintre oameni asupra naturii.
Pozele din satelit ale Africii reprezinta probe ale incalzirii globale
Un volum cu fotografii ale continentului negru facute din spatiu a fost publicat sub egida ONU. Atlasul contine imagini comparative din ultimii 35 de ani.
Padurile din Africa dispar de doua ori mai repede decat media mondiala a defrisarilor. Putinii ghetari de pe „continentul negru" se topesc din cauza schimbarilor climatice. Acestea sunt concluziile celor care analizeaza pozele din atlasul realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM).
Fotografiile prezinta aproximativ 35 de ani de evolutie a mediului si permite masurarea ratei de crestere a oraselor, precum si a extinderii poluarii si defrisarilor.
Defrisarea, o problema majora
Continentul african pierde anual peste patru milioane de hectare de padure – aproximativ suprafata Elvetiei -, precizeaza un comunicat ONU, dat publicitatii impreuna cu atlasul.
Acesta cuprinde 400 de pagini cu fotografii care dovedesc ca defrisarile majore au atins aproximativ 25 de tari africane, printre care Republica Democratica Congo, Malawi, Nigeria si Rwanda. Efectele schimbarilor climatice se observa foarte clar pe Muntele Kilimandjaro, care isi pierde zapezile eterne, iar Lacul Ciad a scazut atat de mult, incat risca sa dispara, precum lacurile din Mali.
Penuria de apa se extinde
Ghetarii din Muntii Rwenzori s-au redus la jumatate intre 1987 si 2003. „Atlasul prezinta clar vulnerabilitatea populatiilor locale in fata unor forte care, de cele mai multe ori, scapa de sub control, cum sunt topirea ghetarilor din Uganda si Tanzania.
Toata Africa sufera din cauza incalzirii globale, iar rezervele ei de apa au scazut cu mult sub necesarul populatiei", a explicat intr-un comunicat seful PNUM, Achim Steiner.
Circa 300 de milioane de africani sufera deja din cauza lipsei de apa, iar zonele subsahariene s-ar putea extinde cu inca o treime pana in 2050.
Efecte concrete
Topirea ghetarului din Uganda si a zapezilor eterne de pe Kilimandjaro
Retragerea fara precedent a apelor Lacului Ciad
Disparitia Lacului Ngami, din Botswana, precum si pierderea padurilor seculare din Camerun
Desertificarea terenurilor verzi care existau in sudul Saharei
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul