Pentru turistul roman care a ales pentru prima data sa urce intr-o statiune din Alpi, sunt cateva lucruri care surprind de la inceput.
Varfurile patate cu zapada chiar si in mijlocul verii, ghetarii, lacurile alpine, vacutele si casele la altitudine se gasesc si in tara noastra, numai ca in Romania nimeni nu iti spune ca ar trebui sa-ti lasi masina intr-o parcare la poalele muntelui.
Singurele mijloace de transport permise atat pentru turisti, cat si pentru localnici sunt cele care nu folosesc combustibili traditionali.
Astfel, indicatoarele amplasate din 25 in 25 de metri invita la o plimbare cu bicicleta sau pe jos.
Traseele montane bine marcate strabat inaltimile Alpilor pana la 3.000 de metri.
Vederea panoramica dezvaluie turistilor care aleg Alpii Elvetiei ca destinatie de vacanta o priveliste mirifica animata de cabane de munte, terase si ferme de animale
Elvetienii reusesc sa imbine, in mod echitabil, dimensiunea comerciala a turismului cu respectul pentru natura, ridicand grija pentru mediul inconjurator la rang de datorie
Aerul curat din Alpii elvetieni are o reteta la fel de precisa ca ceasurile bancherilor. Absenta motoarelor poluante este unul din secretele formulei.
Pentru turistul roman care a ales pentru prima data sa urce intr-o statiune din Alpi, sunt cateva lucruri care surprind de la inceput.
Varfurile patate cu zapada chiar si in mijlocul verii, ghetarii, lacurile alpine, vacutele si casele la altitudine se gasesc si in tara noastra, numai ca in
Romania nimeni nu iti spune ca ar trebui sa iti lasi masina intr-o parcare la poalele muntelui.
Transport suta la suta „verde"
Din gara Linthal poti ajunge in statiunea Braunwald, din cantonul Glarus, doar cu trenul cu cremaliera.
In timp ce incerci sa te dumiresti ce e cu acest mijloc de transport, un vagon rosu, asemanator cu un tramvai, ia muntele in piept, pe o sina de cale ferata, cu o viteza imposibila.
Un alt vagon albastru trece in viteza pe la jumatatea drumului, in sens opus. Pana incearca cineva sa-ti explice cum functioneaza simultan pe cablu si roata cu cremaliera, esti sus.
La iesirea din gara statiunii, alta surpriza: dubite mici, pe post de taxiuri.
Motoarele silentioase tradeaza imediat sursa de energie pe care o folosesc: sunt electrice.
Observi apoi si indicatoarele care anunta interdictia circulatiei vehiculelor cu combustibili conventionali.
Trasee bine marcate
Aleile in panta, cu rigole transversale pentru scurgerea apei, sunt suficient de largi pentru circulatia dubitelor. Din 25 in 25 de metri, panouri bogate indica cu precizie distantele pana la cele mai importante hoteluri si localitati apropiate. Apare peste tot si indicatorul de pista pentru biciclete.
De aici, de la 1.200 de metri altitudine pornesc inca trei trasee de teleferic si telecabina, pana la cota 2.700.
De asemenea, iarna de aici pornesc si teleschiurile. Amatorii de plimbari au la dispozitie trasee bine semnalizate care-ti permit sa urci pe jos pana la 3.000 de metri altitudine.
Traseele sunt toate imprimate pe pliante si brosuri disponibile la toate hotelurile, cabanele, in gara trenului cu cremaliera, la posta, in magazine si in restaurante.
Atat turistii, cat si localnicii din statiuni folosesc numai mijloace de transport nepoluante
Casute de basm
Traseele includ portiuni de padure, cu pasunile alpine. Absolut toate parcelele, padure sau fanete, sunt inchise cu sarma electrica, cu amperaje mici.
Suficient cat sa deranjeze vacutele, fortate sa se opreasca pe anumite parcele cu iarba.
O alta surpriza pentru turistul venit prima data ar putea fi traseele care includ cabane mici de lemn, in care te poti adaposti de ploaie, cu paturi, masa si jurnal de impresii.
La intrarea in casute, vezi portrete si statui din lemn, cu personaje din basmele cu pitici.
In fata locuintei de basm te intampina unul din numeroasele locuri pentru focurile de familie (Schweizer Familien Feuer).
Aici elvetienii isi pregatesc preparatele din carne, ceea ce echivaleaza cu traditionalul „gratar" de la noi.
Lemnele sunt stivuite frumos, tot timpul in exces. La fiecare pas, natura – aerul, apa, pamantul, animalele, lemnul – transmite turistilor o permanenta senzatie de prospetime.
3.000 de metri
– este altitudinea pana la care ajung traseele turistice marcate
Lactate proaspete si naturale
Dupa ce hotelurile luxoase din preajma garii raman in urma, drumul duce catre locuintele oamenilor de la munte. Toate sunt tapetate cu gheranii rosii, asa incat le deosebesti cu greu de cabanele de inchiriat.
Latura vizuala e completata de zgomotul pe care il fac talangile vacutelor care pasc pe pajistile muntelui. La mica distanta de parcelele unde pasc vacutele unii localnici au amenajat restaurante, asa incat turistii care se opresc la terase pot savura o bere pe „acordurile" corului talangilor.
Subventii pentru fermieri
Unul din traseele care strabat muntele trece prin curtea unei ferme. Copiii fermierilor asteapta politicosi trecerea turistilor, pentru a inchide apoi calea animalelor cu un cablu. Pe geamurile fermei impozante sunt preturile la Alpkasse, branza de munte.
Putin mai departe, drumurile inguste „de tara" sunt strabatute de dubite cu motoare pe curent, folosite, de aceasta data, nu de turisti, ci de localnici. Unele dintre ele transporta deseurile colectate separat, iar altele preiau productia de lapte de la ferme, transportat in recipienti speciali de aluminiu.
O parte din cantitatea de lapte de la ferme ajunge la un magazin al cooperatiei locale, fiind imbuteliat pe loc si introdus in reteaua de comercializare. Activitatea fermierilor este sustinuta prin subventii consistente, astfel incat acestia sa nu fie nevoiti sa renunte la viata de pe munte.
Garantiile ecologice din Alpi
Primul indiciu al respectarii principiilor ecologice il constituie panourile care interzic accesul in statiuni cu orice fel de motoare care utilizeaza combustibili traditionali.
Transportul se face cu bicicleta, cu trasura, cu motoare electrice, cu telefericul si telecabina sau pe jos.
Fiecare punct turistic dispune de sisteme de colectare selectiva a deseurilor.
Chiar daca sunt situate la peste 2.000 de metri altitudine, statiunile sunt conectate la un sistem public de canalizare.
Baie in lac glaciar la 2.000 de metri
O excursie pe munte in Elvetia trebuie pregatita cu grija, avand in vedere faptul ca vremea este extrem de schimbatoare.
La plecarea in drumetii, turistii sunt sfatuiti sa-si ia haine pentru vreme ploioasa, chiar daca cerul este senin, iar soarele straluceste.
Drumul trece prin Terasa Soarelui (Sonnen Terasse), dupa care se indreapta printre parcele imprejmuite de iarba si flori de munte inspre partea opusa a versantului, coborand printr-un defileu.
Dupa culme, apare maiestuos un lac, care se alimenteaza direct din ghetari, prin intermediul unor cascade. Apa lacului este populata de pesti care se strang agitati de hrana cu care ii momesc turistii.
Ploaie cu gheata
Desi se afla la peste 2.000 de metri altitudine, temperatura apei este acceptabila chiar si pentru o baie in lac.
Buna dispozitie a celor care opteaza pentru o astfel de distractie este intrerupta insa de norii care se strang cu repeziciune.
In numai cateva minute ploaia si bucatile de gheata care incep sa cada ii obliga pe drumeti sa se refugieze in padurea de brazi. La scurt timp insa cerul se insenineaza si potecile muntelui sunt animate din nou de turisti care se plimba pe jos sau cu bicicletele.
Viata activa la altitudine
Dupa ce hotelurile luxoase din apropierea garii raman in urma, drumul urca inspre cabane de inchiriat si restaurante pe cat de simplu pe atat de elegant amenajate. Printre ele, isi fac loc armonios casele oamenilor de la munte. In jurul lor, zgomotul facut de talangile de la gatul vacutelor iti spune ca majoritatea localnicilor sunt fermieri. Activitatea acestora este sprijinita prin subventiile acordate de stat.
Ghizi turistici „tacuti"
Pe langa vacutele devenite un simbol pentru Elvetia, in Alpi gasesti turme intregi de capre, care indeplinesc prietenoase rolul de „ghizi" pentru turistii ajunsi pana aici. Deloc speriate, capritele te insotesc, indicandu-ti parca traseul, pana la punctele turistice amenajate la altitudine si iti raman alaturi, la umbra teraselor din inima muntilor, in timp ce savurezi o halba de bere.
Flori la fiecare pas
Frumusetea peisajelor este completata de florile care-ti zambesc la tot pasul. Elvetienii confirma o data in plus adevaratul cult al florilor pe care il au locuitorii din Europa Occidentala. Nu numai ca fiecare casa are flori in curte si la toate ferestrele, dar gheraniile viu colorate plantate pe marginea strazilor confera un aer deopotriva elegant si frumos pana si peisajului urban.
Furtuna de vara
Cerul senin si soarele stralucind pot fi inselatoare pentru turistii care pleaca intr-o drumetie prin Alpi. Vremea este extrem de schimbatoare si, in orice moment, te poti astepta sa apara nori grei care aduc furtuna de munte.
Exista insa avantajul de a fi permanent informat prin intermediul televiziunilor locale care transmit periodic datele meteo din principalele statiuni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul