Adevarul: Transfagarasan, traseu printre gunoaie

In fiecare saptamana, la Vidraru si Balea Lac ajung peste 20.000 de turisti. Parcarile amenajate, spatiile de cazare si infrastructura sunt insa minusurile zonei.

In timp ce autoritatile argesene au lansat un nou masterplan pentru promovarea turismului, frumusetea zonei Vidraru – Balea Lac este umbrita tocmai de urmele pe care le lasa turistii.

Sute de masini urca in fiecare weekend pe traseul spectaculos pana la punctul cel mai inalt al Fagarasului: lacul glaciar situat la altitudinea de 2.034 metri. De-o parte si de alta a soselei inguste, turistii se opresc sa-si ridice corturile. Nelipsite de la micile popasuri sunt muzica la maximum, gratarul si cateva pet-uri.

Dupa cel putin doua zile de distractie, in urma raman mormane de resturi si gunoaie. „N-avem unde sa le aruncam! Daca ar fi vreun cos, le-am arunca acolo, dar aici nu sunt cosuri de gunoi!", se scuza Andrei, venit cu cortul la munte din Dambovita.

Cutii de bere pe fundul lacului

Acelasi dezastru si in imprejurimile lacului Balea, rezervatie naturala, unde gunoaiele sunt depozitate la marginea drumului. „Sunt multi care arunca gunoaie direct in lac. Se vad cutiile de bere si de conserve pe fundul lacului, la cat de limpede e apa. Cine sa-i pazeasca?", spune Maria Rad, unul dintre comerciantii aciuati in zona de vad turistic.

Potrivit sefului Salvamont Arges, Adrian Sanduloiu, in sezon, in fiecare weekend, Transfagarasanul este tranzitat de peste 20.000 de turisti. Dintre acestia, aproximativ 5.000 sunt straini. Marele neajuns al zonei il reprezinta locurile de cazare insuficiente si lipsa unor campinguri amenajate. In aceste conditii, turistii isi instaleaza corturile la cativa metri de comerciantii care si-au intins tarabele cu produse traditionale la marginea drumului.

Fosta vila a lui Ceausescu, renovata

La Balea Lac, noua Vila Paltinul va fi inaugurata in a doua jumatate a lunii septembrie. Clasificarea va creste de la doua la trei stele, iar conditiile de cazare vor fi imbunatatite. In plus, vor mai fi amenajate 12 camere. Pretul la cazare a scazut de la inceputul lunii septembrie de la 187 de lei la 166 de lei pe noapte.

Preturi la „inaltime"

Cazare Vila Paltinul: 166 lei/noapte
Acces WC: 2 lei
Racoritoare: 8 -10 lei
Clatite: 7 lei/bucata
Mici: 7 lei/bucata
Branza preparata
traditional: 30 lei/kg

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri