Adevarul: Transfagarasan, spectacolul naturii la 2.000 de metri

Soseaua care face legatura intre Ardeal si Muntenia traverseaza cea mai inalta unitate alpina a tarii, muntii Fagaras, ajungand pana la peste doua mii de metri altitudine.

Frumusetea peisajelor si spectacolul naturii pe care il dezvaluie drumul construit acum mai bine de trei decenii sunt completate de cateva puncte de atractie. In partea nordica, un drum abrupt si sinuos ce se intinde pe aproximativ 30 de kilometri duce catre cascada Balea, de unde porneste catre lacul cu acelasi nume.

Tot pe versantul nordic, Rezervatia Complexa Balea protejeaza lacul glaciar si o suprafata de 180 de hectare. In zona sudica, dincolo de frumusetea cascadei Capra ori de dimensiunile considerabile ale barajului Vidraru, impresioneaza, de aceasta data negativ, un drum plin de gropi. Cei 60 de kilometri trebuiau reparati de multi ani, dar inca nu se face nimic in acest sens, fapt care sporeste degradarea soselei.

Traversarea Fagarasilor lasa, in acelasi timp, un sentiment neplacut dat de gunoaiele gasite la 2.000 de metri altitudine si de 60 de kilometri de drum plin de gropi.

Drumul care traverseaza cei mai inalti munti ai Romaniei ofera, cu siguranta, una dintre cele mai spectaculoase calatorii ale pasionatilor de peisaje montane.

Intins pe o lungime de aproape 92 de kilometri de sosea pe doua benzi, Transfagarasanul presupune o aventura de cateva ore bune pentru a putea fi parcurs cu masina. Drumul cu serpentine, tunele si viaducte, urcand continuu, impune o viteza medie de maximum 40 de kilometri la ora.

Punte de legatura intre Ardeal si Muntenia, Transfagarasanul lasa in urma, in partea nordica, din judetul Sibiu, comuna Cartisoara, locul de unde a pornit catre Roma legendarul Badea Cartan, ramas in istorie drept „dacul coborat de pe columna". Dupa aproximativ zece kilometri, soseaua isi incepe cursul sinuos si spectaculos deopotriva.

Urmatorul punct il reprezinta Cascada Balea, una din cele mai frumoase caderi de apa, cu o inaltime de aproximativ 60 de metri. De la cabana Balea Cascada, situata la 17 kilometri distanta de Cartisoara, la o altitudine de 1.200 de metri, o poteca de munte care poate fi parcursa in maximum 45 de minute duce pana la poalele cascadei. Tot de aici se poate urca la lacul Balea folosind telecabina.

Continuand parcursul pe serpentinele soselei, urmeaza 14 kilometri de drum abrupt, , periculos, dar care ofera peisaje de o frumusete surprinzatoare. Dupa parcurgerea acestei distante, se ajunge la altitudinea maxima pe care o atinge Transfagarasanul, 2.034 de metri, la lacul Balea.

Gunoaie depozitate langa lac

Zapada de pe marginea lacului glaciar confirma temperatura scazuta care de multe ori nu inregistreaza valori formate din doua cifre. Peninsula din mijlocul celor 46.000 de metri patrati de apa gazduieste cabana lacului, arsa acum cativa ani si reconstruita in 2001.

Dincolo de spectacolul placut al naturii, se poate observa insa influenta negativa a turistilor care, odata ajunsi pe malul lacului, lasa in urma lor resturi si gunoaie.Granita dintre judetele Sibiu si Arges este marcata de constructia rutiera situata la cea mai mare altitudine, un tunel lung de aproape un kilometru.

Drum plin de gropi

Tunelul Capra-Balea Lac, care strabate masivul Paltinul, are o singura banda de circulatie, lata de sase metri, nu este iluminat artificial si este aerisit natural.

De cealalta parte a tunelului, vremea se schimba, diferenta de temperatura fiind de cinci-sase grade.Din pacate insa, vremea nu este singurul lucru care se schimba odata cu trecerea in judetul Arges. Soseaua plina de gropi stirbeste frumusetea peisajului pe care il ofera cei aproape 60 de kilometri ai Transfagarasanului de pe partea sudica.

In ciuda declaratiilor facute anul trecut de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, potrivit caruia in 2008 se vor aloca bani de la bugetul de stat pentru lucrari de reparatii si de intretinere, drumul este si in acest an intr-o stare deplorabila.

La noua kilometri dupa tunel, un nou popas care merita facut sunt cascada Capra si cabana cu acelasi nume, dupa care drumul isi urmeaza cursul care ocoleste lacul Vidraru. Lacul de acumulare Vidraru are o lungime de 10,3 kilometri si o latime de 2,2 kilometri, o suprafata totala de 870 de hectare si adancimea maxima de 155 metri.

Soseaua care traverseaza cei mai inalti munti ai Romaniei, facand legatura intre Transilvania si Muntenia printr-un tunel lung de aproape un kilometru, ajunge la altitudinea de peste dou

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri