Peste 360 de milioane de lei vor fi investite in instalația de desulfurare și in tehnologia pentru eliminarea zgurii si a cenusii. Activitatea centralei și reziduurile rezultate afecteaza calitatea solului și a subsolului,a aerului și a apei din panza freatica.
CET Paroșeni asigura agentul termic pentru cinci localitati din Valea Jiului – Petroșani, Vulcan, Aninoasa, Lupeni și Petrila Foto: Maximilian Ganju
Termocentrala Paroseni din judetul Hunedoara a beneficiat in urma cu doi ani de o investitie de 135 milioane de dolari pentru retehnologizare. Cu toate acestea, centrala ramane unul dintre principalii factori de poluare din Valea Jiului, avand nevoie de doua investitii majore pentru alinierea la normele de mediu impuse de Uniunea Europeana.
Este vorba despre instalatia de desulfurare a gazelor de ardere si de schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si a cenusii. In lipsa acestor masuri, investitiile facute acum doi ani s-ar putea dovedi inutile.
Risca sistarea activitatii
Neconformarea la normele europene de mediu ar putea duce la suspendarea Autorizatiei Integrate de Mediu si, implicit, la sistarea activitatii centralei care asigura agentul termic pentru cinci localitati din Valea Jiului – Petrosani, Vulcan, Aninoasa, Lupeni si Petrila.
Primul obiectiv care trebuie indeplinit il reprezinta schimbarea actualei tehnologii de colectare, transport si depozitare a zgurii si a cenusii, al carei termen de realizare este finele acestui an.
In prezent, cantitatea mare de zgura si de cenusa care rezulta in urma proceselor tehnologice este depozitata intr-o halda din apropierea uzinei, situata la marginea orasului Vulcan. Atat modul de depozitare, cat si circuitele de hidrotransport afecteaza calitatea solului si a subsolului, precum si apa din panza freatica din zona locuita.
Conform datelor Agentiei pentru Protectia Mediului Regiunea Vest, haldele genereaza o poluare importanta a aerului cu pulberi. Fenomenul este resimtit mai ales vara, cand cenusa se usuca si este luata de vant.
Reducerea emisiilor cu peste 90%
Principalul factor de poluare a aerului ramane insa cantitatea de emisii de dioxid de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot si monoxid de carbon, eliberate in atmosfera.
Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere, care trebuie finalizata pana in decembrie 2010, va duce la scaderea cu 92% a emsiilor de oxizi de sulf in atmosfera, conform datelor din proiectul de act normativ privind finantarea acestei investitii.
Autoritatile de mediu apreciaza progresele facute de termocentrala ca urmare a investitiilor finalizate acum doi ani, dar afirma ca „centrala inca polueaza”. „Sistemul de denoxificare care a fost cumparat retine monoxidul de carbon si dioxidul de azot. Din acest motiv, pe cosurile de la Paroseni nu se vede fum”, afirma fostul director executiv al Agentiei de Mediu Hunedoara, Elena Badescu.
Potrivit acesteia, nevoia investitiilor de la Paroseni este cu atat mai mare cu cat termocentrala se supune unor legi mereu in schimbare. „Nu poti spune azi ca o termocentrala respecta normele de maine pentru ca nu stim care vor fi acestea peste doi-trei ani”, a mai spus Badescu.
Nu poți spune azi ca o termocentrala respecta normele de maine pentru ca nu știm care vor fi acestea peste doi-trei ani.
Cea mai mare investiție din sistemul termoenergetic
La inceputul anilor 2000, odata cu inceperea negocierilor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, existenta termocentralei pe huila a fost pusa in discutie din cauza poluarii. Solutia salvatoare a fost o investitie de modernizare, realizata printr-un imprumut acordat Guvernului Romaniei de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala si filiala japoneza a BNP Paribas.
Modernizarea Termocentralei Paroseni a fost efectuata de un consortiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi si Toshiba. Proiectul a cuprins retehnologizarea unui grup de 150 de megawati si 150 de gigacalorii/ ora, pentru care s-au cheltuit 135 de milioane de dolari.
Denumit generic „Grupul IV” al CET Paroseni, acesta a fost pus in functiune si reprezinta cea mai mare investitie in sistemul termoenergetic din 1989 si pana in prezent. Cele doua obiective de investitii care urmeaza sa fie finantate de Termoelectrica presupun realizarea instalatiei de desulfurare de la Grupul IV si schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroseni.