Adevarul: Sunt nocive sau nu antenele GSM?

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Sanatatii sustin cetatenii ca operatorii mobili din Romania respecta limitele internationale impuse prin lege cu privire la undele electromagnetice emise de antenele GSM.

„Avand in vedere concluziile documentelor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si tinand cont de rezultatele masuratorilor de camp electromagnetic din baza de date a Institutului de Sanatate Publica, putem spune ca nu exista motive de ingrijorare privind efectele campurilor electromagnetice generate de antenele de comunicatii, inclusiv cele de telefonie mobila, asupra sanatatii”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Masuratorile autoritatilor

Secretarul Stiintific al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, Irma Csiki, a aratat ca in urma masurarii emisiilor antenelor de tip GSM, a celor radio sau a altor antene speciale, valorile au fost de 50 de ori mai mici decat limita stipulata in normele nationale si internationale pentru frecventele respective.

Cum nivelul de camp produs de antenele GSM reprezinta 10% din totalul masurat, inseamna ca nivelul campului generat de antenele GSM este de 500 de ori mai mic decat valorile stipulate in norme pentru frecventele respective. „Aceste valori foarte scazute ale emisiilor antenelor GSM nu pot pune sub nicio forma in pericol starea de sanatate a populatiei”, a precizat aceasta.

Directorul Directiei Comunicatii si Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei spune ca este esential ca populatia sa inteleaga ca nivelul emisiilor antenelor de telefonie mobila scade cu cat exista mai multe antene amplasate intr-un oras: „Amplasarea antenelor in afara ariilor urbane ar conduce la cresterea valorii emisiilor de telefonie mobila si abia atunci ar exista riscul sa se atinga cotele maxime admise de lege. Telefoanele mobile au emisie adaptiva si cauta automat semnalul de la cea mai apropiata antena; daca aceasta se afla departe, telefonul mobil emite cu putere mai mare pentru a se putea conecta la antena.”

Presedintele APC, Costel Stanciu, se declara surprins de faptul ca, desi la noi autoritatile sustin ca tehnologiile mobile nu afecteaza sanatatea populatiei, in alte tari instalarea de statii de acest gen este interzisa in apropierea locuintelor si a institutiilor publice.

„Un exemplu in acest sens este Turcia, unde Parlamentul a votat o lege care interzice instalarea de statii de telefonie mobila pe toate cladirile in care exista acces public”, spune Stanciu.

Impactul asupra organismului uman

Doctorul Ioan Diaconescu precizeaza ca expunerea sistematica si indelungata la campuri electromagnetice a fost asociata din punct de vedere statistic cu unele forme de cancer, dar ca nu este mai putin adevarat ca acele forme de cancer pot fi generate cu aceeasi probabilitate de alte cauze”.

Un lucru este insa clar, potrivit lui Diaconescu: „orice interactiune sistematica si indelungata a organismului uman cu campurile electromagnetice din jurul sau genereaza o dereglare a biocampului propriu, cu efecte fiziologice multiple si greu de estimat, contribuind la intregirea termenului generic de stres, adica de bombardament al organismului cu diverse noxe, avand ca efect un raspuns adecvat al acestuia, materializat printr-un dezechilibru manifest (simptom, sindrom ori boala).

Companiile de telefonie mobila contraataca

In argumentarea pozitiei sale, Stanciu mizeaza in special pe Principiul Precautiei inscris in Tratatul Uniunii Europene. Acesta stipuleaza ca atunci cand exista elemente stiintifice suficiente, in absenta unor probe certe, autoritatile trebuie sa protejeze, inainte de toate, cetatenii impotriva riscului si a prejudiciilor cauzate de expunerea la campurile electromagnetice (CEM).

Din acest motiv, spune Stanciu, nu trebuie intarziata luarea de masuri care sa vizeze prevenirea unui risc de afectare grava si ireversibila asupra mediului.

Stanciu adauga ca legislatia in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii nu se aplica unitar la nivel national : „De cele mai multe ori, autorizatiile de construire in baza carora se amplaseaza antenele GSM se emit de catre primarii si consilii judetene fara aviz sanitar, acord de mediu sau acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinte.”

„Ingrigorare nejustificata”

Oficialii companiei Vodafone au raspuns acestor acuzatii: „Intelegem activitatile desfasurate de diverse ONG-uri cu privire la problemele consumatorilor si rolul lor de a informa cetatenii, dar acestea trebuie sa se bazeze pe date si pe informatii corecte, furnizate de institutii si specialisti avizati.

Referitor la afirmatiile mentionate, acestea sunt destul de vagi si nefondate, de natura sa provoace confuzie si o ingrijorare nejustificata in randul populatiei. In ceea ce priveste amplasarea antenelor GSM, precizam ca nu exista norme europene care sa limiteze distanta minima a acestora fata de locuinte, de scoli sau de institutii.

In toate tarile, legislatia specifica numai valorile maxime admise ale campurilor electromagnetice. Vodafone amplaseaza antenele sale numai pe baza actelor necesare eliberate de autoritati, respectand intocmai legislatia in vigoare.”

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri