Ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo, a vizitat de curand Republica Democratica Congo (RDC). Cu aceasta ocazie, el a anuntat ca, dupa 1 iulie, Europa va aloca fonduri pentru a opri defrisarile ilegale. Dupa ce va prelua presedintia Uniunii Europene, Franta va plasa printre prioritatile sale salvarea padurilor.
In acest sens, Jean-Louis Borloo impreuna cu omologul sau congolez, Jose Endundo, au semnat o declaratie comuna pentru punerea in aplicare a unor programe de cooperare bilaterala in ceea ce priveste managementul sustenabil al padurilor. Pentru a lupta impotriva exploatarilor ilegale a padurilor tropicale, vor fi angajate capacitatile administratiilor forestiere congoleze, ale societatii civile si ale colectivitatilor locale.
Al doilea „plaman verde" al Terrei
Padurile bazinului Congo acopera peste 172 de milioane de hectare si sunt considerate al doilea „plaman verde" al Pamantului, dupa padurile amazoniene.
Borloo a sustinut necesitatea impunerii unor coduri de buna conduita sociala si de mediu in ceea ce priveste exploatarile forestiere. „Pe parcursul mai multor etape, vom ajunge la o interdictie totala de introducere in Europa, a lemnului necertificat", a avertizat ministrul.
In plus, Borloo a pledat in favoarea punerii la punct a unor mecanisme internationale destinate sa furnizeze compensatii tarilor care isi vor proteja padurile tropicale.
Ajutorul financiar ar putea urma modelul britanic, care plateste statul Guyana pentru protejarea padurii.
Greenpeace saluta initiativa
Reprezentantii Greenpeace estimeaza ca pentru stoparea defrisarilor in lume sunt necesare aproximativ 20 de miliarde de euro pe an. „Totusi, acest efort financiar este modic avand in vedere ca 20 la suta din emisiile mondiale de dioxid de carbon sunt cauzate de defrisari si contribuie extrem de mult la incalzirea globala", a specificat un membru al organizatiei.
Greenpeace a salutat, de asemenea, angajamentele luate de Borloo. Presedintia franceza va oferi Uniunii Europene ocazia de a se pozitiona drept un actor responsabil si ambitios in materie de salvare a padurilor primare.
Peste 800.000 de hectare de padure tropicala din bazinul Congo sunt distruse in fiecare an sub presiunea demografica si economica. Aceste paduri adapostesc cea mai mare parte din populatiile de maimute mari din lume. Conform Fundatiei Jane Goodall, aproximativ 50 la suta din populatia de maimute mari a fost decimata in bazinul Congo, in ultimii 20 de ani.
Solutii existente
Pentru salvarea padurii tropicale din Guyana, un consortiu londonez va plati localnicilor o anumita suma, anual, pentru „servicii ecologice"
Angela Merkel a semnat un contract cu guvernul brazilian prin care Germania va mai cumpara etanolul brazilian numai daca padurea tropicala nu va mai fi defrisata.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul