Pentru a se evita ca, in anii urmatori, sa se produca inundatii care sa distruga locuintele oamenilor si sa afecteze activitatea economica din judet, autoritatile galatene au apelat la specialisti din Olanda pentru a cauta solutii impotriva acestui tip de catastrofe.
Astfel, timp de doua zile, incepand de ieri, s-a desfasurat la Prefectura Galati o serie de intalniri de lucru intre specialistii olandezi – in frunte cu Tanya Van Gool, ambasadorul Regatului Olandei in Romania – si reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale.
„Este poate pentru prima data cand se incearca sa se faca ceva impotriva inundatiilor si dupa ce acestea au avut loc", a declarat Cosmin Paun, prefectul judetului Galati.
La eveniment au participat, din partea autoritatilor romane: Dan Carlan – seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Dorina Isopescu – directorul Directiei Generale a Apelor Romane Prut-Barlad, Viorel Trambitasu – seful Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane, filiala Galati si Gelu Stan – directorul Apa-Canal.
„Vreau sa cred ca vom gasi solutii pentru rezolvarea problemelor si sunt sigur ca vom colabora foarte bine", a spus ambsadorul olandez Tanya Van Gool.
Trebuie amintit ca, in acest an, inundatiile s-au inregistrat si pe cele trei cursuri importante de ape: Dunare, Siret si Prut.
Inundatiile pe Dunare au afectat si Santierul Naval „Damen", cea mai mare investitie olandeza din judetul Galati.
Printre solutiile care sunt analizate de specialistii olandezi si romani se numara ridicarea unui dig pe Dunare pe malul galatean. O alta varianta se refera la refacerea luncii Dunarii prin spargerea malului tulcean.