Sursele alternative de energie sunt in atentia autoritatilor din judetul Covasna. Edilii din acest judet au gasit o alternativa la incalzirea cu gaz metan sau cu lemne: un soi de salcie, denumita "salix". Proiectul este o metoda de a economisi resursele naturale.
Aceasta salcie se planteaza o data la 35 de ani, dar din trei in trei ani se poate secera la rasul solului. Produsul obtinut se toaca si se foloseste pentru producerea de pellete (firimituri de lemn), care apoi se ard si se transforma in energie termica sau electrica.
Alternativa la incalzirea cu lemne
Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Lajos Vajda, a prezentat deja unor oameni de afaceri din Linz, Austria, un proiect privind infiintarea de culturi bioenergetice, pe o suprafata de peste 5.000 de hectare. Austriecii s-au aratat interesati sa deruleze afaceri in domeniul productiei de plante bioenergetice, reciclarii deseurilor din lemn, legumiculturii si turismului.
Pentru a produce energie alternativa este nevoie de plantatii bioenergetice. Inca de anul trecut, vicepresedintele CJ Covasna a dus munca de lamurire cu primarii din judet sa identifice terenurile necultivate, pe care se pot planta arbustii "salix". Aceste plante sunt folosite deja in Europa si inlocuiesc lemnul, rumegusul, gazul metan necesare pentru incalzirea locuintelor.
"Vrem sa cultivam acest soi de salcie denumita salix. In Austria, la Linz, agentul termic se obtine prin aceasta metoda. Vom incepe, din primavara, sa cultivam cu salix aproximativ 200-300 de hectare de teren, dar inceputul e greu.
Potentialul judetului este de 12.000 de hectare de teren necultivate, insa oamenii sunt greu de convins. Cei care nu au cum sa-si cultive terenurile vor putea sa le inchirieze prin contract si vor primi bani, ajutand totodata judetul sa economiseasca lemnul si gazul metan pentru incalzire", ne-a declarat vicepresedintele CJ, Lajos Vajda.
Edilul din Covasna spune ca numai pe Valea Oltului, intre localitatile Miclosoara si Ghidfalau, sunt aproximativ 5.000 de hectare de teren necultivate, tocmai bune pentru astfel de plantatii care ar aduce profituri proprietarilor si ar ajuta la stoparea defrisarilor.
O planta nepretuita
Salix este o planta din familia Salicaceae, cunoscuta in Romania sub numele generic "salcie", respectiv "rachita". Aceasta familie cuprinde arbori, arbusti sau subarbusti, cu lujeri elastici si frunze cazatoare. Salcia creste din abundenta pe teritoriul Romaniei, dar nu este un copac pretuit din cauza lipsei de intrebuintari. Arborii si arbustii sunt raspanditi in principal pe soluri umede, pe malurile raurilor, iazurilor si lacurilor din zone mai racoroase.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul