"Productia curata" a constituit subiectul de atractie in cadrul programului "Dezvoltarea Durabila a Turismului, Productie Curata si Responsabilitate Sociala", lansat marti, 11 martie 2008, in Romania. Programul este finantat de catre Guvernul Elvetiei prin Secretariatul de Stat pentru Cooperare Economica, ajutorul oferit de Tara Cantoanelor fiind nerambursabil.
Obiectivul principal al acestui program este asigurarea cresterii competitivitatii economice a intreprinderilor romanesti implicate. O parte din personalul acestora va fi „scolarizat" de elvetieni pentru a intelege cu ce se face – concret – reducerea consumului de resurse.
"Productia curata" poate fi definita ca aplicarea continua a unei strategii integrate si preventive tuturor proceselor, produselor si serviciilor din cadrul unei institutii. Scopul "productiei curate" este de a creste eficienta si de a reduce riscurile de poluare a mediului.
In cadrul acestui program sunt deja incluse 25 de hoteluri, 12 de pe Valea Prahovei si 13 din Bucuresti. Hotelurile selectate isi vor imbunatati competitivitatea si productivitatea prin adoptarea unor masuri menite sa creasca performanta de mediu si sa imbunatateasca imaginea companiei in comunitate. Cele 25 de hoteluri vor folosi doar tehnologii nepoluante, sanatoase pentru mediu.
"Productia curata" este un concept managerial aplicat deja in vestul Europei, fiind folosit in hoteluri si alte institutii. Acesta presupune alegerea de surse energetice curate, precum energia geotermala pentru incalzire, uscatorii cu recuperare de caldura, energie solara pentru apa calda, dusuri, robinete si toalete care economisesc apa, utilizeaza materiale ecologice etc.
Desi este folosita mai des in hoteluri, "productia curata" se aplica si in industria clasica, mai ales sub forma economisirii de materiale si energie. Maura Teodorescu, un expert roman in "productia curata", a estimat pentru "Adevarul Verde" ca implementarea acestui program in Romania poate dura 1-2 ani.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul