Adevarul: Rezervatie de zimbri la Vama Buzaului

Autoritatile brasovene vor aduce 10 exemplare de zimbri din Germania si Elvetia.O noua rezervatie naturala de zimbri va fi amenajata in judetul Brasov, la Vama Buzaului, pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare. Proiectul e menit sa dea un impuls dezvoltarii turistice locale, vizitatorii urmand sa aiba acces in rezervatie pentru a face fotografii sau a observa zimbrii in habitatul lor natural. Totodata, elevii din scolile si liceele din regiune vor putea desfasura aici ore de educatie ecologica.

Initiativa apartine Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJB) si localitatilor Prejmer si Vama Buzaului. „Pentru inceput vor fi transferate patru exemplare de la rezervatia de la Bucsani, dar pentru a evita fenomenul de cosangvinizare vom aduce ulterior alte 10 exemplare din Germania si Elvetia", a declarat, pentru "Adevarul", Mihai Pascu, presedintele Rezervatiei „Valea Zimbrilor – Vama Buzaului". Pentru a amenaja corespunzator rezervatia, Consiliul Judetean Brasov a alocat luni, la aprobarea bugetului, 400.000 de lei acestui proiect.

Expertii USAID confirma oportunitatea investitiei

Ideea sustinuta de edilii judeteni a fost lansata in contextul in care zona Prejmer-Teliu-Vama Buzaului este una izolata, dar este ideala pentru dezvoltarea ecoturismului si pentru conservarea ecosistemului in zona, dupa cum releva un studiu realizat in urma cu doi ani de expertii americani de la USAID. „Rezervatia nu va fi exclusiva pentru zimbri, ci si pentru cervide. Am luat ca exemplu rezervatia de la Vanatori, din Neamt. Mai mult, lucram cu doi experti de talie europeana pentru a implementa acest proiect", spune Pascu.

„Dorim ca aceasta investitie sa mareasca oferta turistica a zonei, care este izolata si deosebit de frumoasa prin salbaticia locurilor. Vrem sa ne mandrim nu doar cu una dintre cele mai vechi si mai bine conservata biserica fortificata din Transilvania" , spune primarul comunei Prejmer, Tudorica Serban. Rezervatia de zimbri din Brasov este prevazuta si cu un loc pentru turisti, care sa poata vedea si fotografia animalele in habitatul lor natural.

Astfel, actuala pepiniera, care se intinde pe o suprafata de peste 2 ha, va fi amenajata corespunzator. „Tot aici se vor face activitati pentru educatia ecologica a elevilor din scolile si liceele din imprejurimi, in baza unui acord incheiat deja cu Inspectoratul scolar, iar studentii de la Facultatea de Silvicultura din Brasov vor avea un loc ideal pentru desfasurarea practicii.

In plus, aici va fi construit un centru pentru pregatirea locuitorilor din comune care doresc sa acceseze fonduri pentru dezvoltarea turistica, iar sala de conferinte, care va fi dotata cu tot ce este necesar, poate fi inchiriata celor interesati sa organizeze seminarii in aceasta zona", a precizat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu.

Romania a importat zimbri in 1958

Suedezul Carl Linne a botezat zimbrul „bison bonasus", deoarece face parte din specia bizonilor, considerand acest mamifer urias drept o ruda a bizonului american, denumit „bison bison".

In Europa de Vest, zimbrii au disparut inca din secolul al XI-lea. In estul Europei, ultimul zimbru a fost ucis in 1927, in Caucaz. Si in Romania, timp de 168 de ani nu au mai existat zimbri. Ultimul exemplar din Moldova a fost ucis in 1762, iar din Transilvania in 1970. Sansa acestei specii a aparut in 1951, cand a fost reintrodus, in salbaticie, in Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia si Kargazstan. La noi in tara, cateva exemplare de zimbru au fost aduse din Polonia, in 1958, la rezervatia de la Hateg. In prezent, la noi in tara exista trei rezervatii naturale, la Neagra-Bucsani, Vanatori-Neamt si la Hateg.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri