Hotararea Comisiei Europene de a reduce cu 20% cantitatea de certificate de emisie CO2 pentru perioada 2008-2012 poate afecta prognoza autoritatilor de crestere economica din cauza scumpirii pretului la energie cu aproximativ 10%.
Faptul ca Romania va avea alocata o cantitate mai mica de certificate emisii de CO2 cu 20,7% fata de necesarul cerut Comisiei Europene de catre Romania va pune Executivul in situatia de a face fata unor presiuni economice, venite in special din domeniul energetic. Potrivit ultimelor evaluari facute de Institutul de Prognoza Economica (IPE), in Romania, eficientizarea sistemului energetic va arunca, incepand cu jumatatea anului viitor, producatorii pe piata libera pentru cumpararea de certificate de CO2. "
In decursul timpului, eficienta din domeniul energetic va creste. In anii viitori sunt prea putine sanse ca producatorii sa se incadreze in planul national de alocare, plafonul acestuia fiind mult redus de CE. Astfel, in special centralele electrice care isi bazeaza productia pe carbune, gaz si pacura, adica mari poluatori, vor fi nevoiti sa isi suplimenteze necesarul de certificate de emisii CO2 prin achizitionarea lor de pe piata libera. Ceea ce va insemna costuri suplimentare", a declarat pentru "Adevarul" fostul consilier din Ministerul Mediului, Ionut Purica, actualmente reprezentant al IPE.
Scumpire de 10% cu efect de domino
Potrivit lui Purica, Institutul de Prognoza Economica a pus la dispozitia Executivului concluziile evaluarilor facute chiar inainte ca CE sa reduca Romaniei plafonul de cerificate de emisii CO2. Numai ca, pana in prezent, nimeni nu a dat de inteles din partea guvernantilor ca ar fi contat semnalul de alarma tras cu privire la efectele pe care economia autohtona le poate inregistra ca urmare a acestei situatii.
„Producatorii de energie vor avea de ales intre a achizitiona filtre performante pentru reducerea poluarii sau a cumpara certificate de CO2. Toate costurile de mediu se vor regasi in pretul final al energiei", arata Purica. Reprezentantul Institutului de Prognoza Economica spune ca de aici practic pleaca marele pericol pentru economia autohtona, pentru ca scumpirile la energie vor avea un afect in lant.
„Riscam un efect de domino, care prin efectul lui poate sa afecteze puterea de cumparare a romanilor, un simpton inflationist, care va pune presiune foarte mare pe atingerea prognozei de crestere economica, existand posibilitatea ca anual sa platim aproximativ doi la suta din tinta fixata", arata Purica.
Potrivit Institutului de prognoza Economica, proaspata decizie a Comisiei Europene de reducere a plafonului de poluare pentru tara noastra isi va inregistra primele efecte incepand cu prima jumatate a anului viitor. "Avem o reducere cu peste 20% a cantitatii de certificate de CO2 fata de necesarul cerut de Executiv. Potrivit evaluarilor transmise deja Executivului, pentru golul creat de Comisia Europeana este asteptata o crestere a pretului la energie electrica de 10%, fata de pretul mediu actual", a precizat Ionut Purica.
Efectele costurilor de mediu, propagate in lant
Impactul reducerii cotei de emisii alocate Romaniei asupra economiei va fi extrem de puternic, este de parere si Carmencita Constantin, director al Departamentului Energie si Mediu din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).
„Poluatorii nu vor avea decat doua solutii: fie sa reduca productia – solutie mai putin probabila – pentru a scadea astfel cantitatea de CO2 emisa, fie sa achizitioneze certificate de emisii, ceea ce implica cresterea costurilor", spune Carmencita Constantin. Potrivit acesteia, efectele asupra fiecarui operator sunt foarte greu de evaluat, intrucat depind de proiectele de investitii ale fiecaruia.
„Foarte afectati vor fi toti, pentru ca reducerea cotei se va propaga in lant, iar sectorul energetic va fi unul dintre cele mai afectate, pentru ca nu au fost facute investitiile atunci cand trebuia", a declarat oficialul ISPE, care mai sustine ca in economie impactul va fi major.
Solutia viitorului, stocarea CO2
Oficialul ISPE a mai declarat ca din utilizarea tehnologiilor moderne de productie a electricitatii emisiile de CO2 ar putea fi reduse cu cel mult 20%, in timp ce prin captarea si stocarea CO2 procentul poate fi de circa 70-80%. „Solutia viitorul este cea de sechestrare a emisiilor de dioxid de carbon", a spus Carmencita Constantin.
Dintre variantele de stocare artificiala, cea mai economica este, potrivit specialistilor, cea geologica, in zacamintele de titei sau gaze naturale epuizate, iar Romania are „avantajul" de a avea multe astfel de zacaminte. In plus, injectiile de dioxid de carbon pot fi folosite pentru marirea factorului de recuperare a titeiului. Costurile estimative ale sechestrarii CO2 sunt, pe 2005, de circa 0,5-8 dolari pe tona de CO2 injectata in formatiunile geologice, in timp ce stocarea oceanica a emisiilor ar costa 5-30 dolari pe tona de CO2.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul