Adevarul: Protocolul de la Montreal, primul acord international ecologic, a implinit 20 de ani

Ieri, de Ziua Internationala a protejarii stratului de ozon, s-au implinit si doua decenii de cand, in orasul canadian Montreal, a fost semnata prima conventie ecologica mondiala, prin care cei 191 de semnatari si-au propus reducerea masiva a emisiilor de gaze care ataca stratul de ozon. Pe aceasta tema, sub-secretarul general al ONU, Ad Melkert, a tinut sa faca unele precizari pentru presa internationala.

"Ieri s-a sarbatorit cea de-a 20-a aniversare a semnarii Protocolului de la Montreal, primul acord international ecologic care si-a propus sto­parea subtierii stratului de ozon si a creat un nou tip de responsabilitate in ceea ce priveste mediul inconjurator. Protocolul a avut un succes rasunator. Cei 191 de semnatari au redus mai mult de 95 la suta din substantele care atacau stratul de ozon, iar noi speram astazi ca el va reveni la nivelul sau de dinainte de 1980, nu mai tarziu de anul 2075. Sunt mandru ca am contribuit cu o mica parte la acest succes. Ca membru al Parlamentului Olandez, am ratificat Protocolul. In timp, multi nici n-au crezut ca vom avea succes. Era greu de crezut ca oamenii isi vor abandona obiectele electrocasnice si bunurile personale sau isi vor schimba obiceiurile zilnice doar pentru a conserva un strat chimic invizibil, care se afla dincolo de norii de pe cer".

Dar au facut-o la fel cum guvernele si reprezentantii industriilor si-au concordat actiunile in acest sens. Protocolul de la Montreal, primul acord international de mediu legal constituit, a determinat o transformare remarcabila.

El a schimbat comportamente umane in lumea intreaga si a schimbat conditia mediului. Astazi noi ne aflam, in ceea ce priveste mediul inconjurator, la o mare rascruce. Schimbarea climatica ameninta progresul uman, imediat si intr-un mod foarte serios.

Tarile sarace, vulnerabile

Dupa scadenta Protocolului de la Kyoto, ne dorim un acord multilateral care sa ne permita sa facem fata provocarilor climatice si in anii care vor urma.

Dupa 20 de ani de la initierea lui, Protocolul de la Montreal dovedeste ca aceasta comunitate inter­nationala poate sa-si asume provocarile mediului. Unul dintre punctele cele mai importante ale succesului de la Montreal este implicarea atat a tarilor dezvoltate, cat si a celor aflate in curs de dezvoltare in reducerea substantelor care afecteaza stratul de ozon.

Pentru ca tarile sarace si vulnerabile suporta cele mai mari pagube provocate de degradarea mediului, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a ajutat mai mult de 100 de state sa reduca mai mult de 63.000 de tone de substante care afecteaza ozonul.

In India, de exemplu, am ajutat 80 de afaceri mici si mijlocii sa reduca 290 de tone metrice de cloroflorocarbon-11, ce rezulta din folosirea instalatiilor de poliuretan. La 20 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal, rezultatele demonstreaza ca se pot imbunatati mediul si vietile oamenilor care depind de el.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri