Amplasarea unei linii de inalta tensiune, care va traversa muntii, a provocat manifestatii vehemente atat in Franta, cat si in Spania.
Mii de opozanti spanioli si francezi au protestat, timp de trei zile, la Girona, o localitate din nord-estul Spaniei, fata de instalarea liniei de inalta tensiune. Acum o luna, a avut loc o manifestare similara in Franta, la Perpignan, o comuna situata la granita cu Spania. Miile de protestatari, situati de-o parte si de alta a Muntilor Pirinei, au semnat ieri „Manifestul Girona", in care se precizeaza ca linia de inalta tensiune, de 400.000 de volti, va aduce grave prejudicii mediului si populatiei locale.
Cei aproximativ 12.000 de participanti, dupa estimarile organizatorilor, dintre care in jur de 3.000 de francezi, au aplaudat „Manifestul Girona", prezentat la sfarsitul adunarii. "Ni s-a spus ca, fara acesta linie de inalta tensiune, noi ne reintoarcem in era cavernelor, dar orizontul este populat si de alte amenintari, mult mai grave, cum ar fi faptul ca planeta se incalzeste.
Daca se da unda verde instalarii acestei linii, viitorul nostru va fi compromis", se specifica in textul manifestului. "Noi deschidem ferestrele soarelui, sursa inepuizabila de energie. Energia trebuie sa fie motorul bunastarii tuturor si nu afacerea profitabila a catorva indivizi", sta scris in manifest.
Linia de inalta tensiune creeaza probleme grave sanatatii umane, din cauza radiatiilor eletromegnetice ce pot declansa boli grave, precum leucemia si cancerul, spun manifestantii. De teama ca vecinii lor spanioli nu se vor mobiliza, francezii au trimis peste munti o puternica delegatie de militanti de stanga, care au participat la protest. Organizat sub sloganul: "Nu liniei de inalta tensiune, nici aici, nici in alta parte", mitingul a fost urmat de un mars de protest prin centrul istoric al Gironei.
Primul protest a avut loc in Franta
Un protest asemanator a avut loc pe 1 martie, anul acesta, la Perpignan, in Pirineii Orientali, pe teritoriul francez. Aceasta a adunat, de asemenea, peste 10.000 de persoane. Conform investitorilor, care vor sa instaleze linia de inalta tensiune care va traversa Pirineii, acesta va permite alimentarea cu electricitate a viitorului tren de mare viteza care va circula intre Perpignan si Barcelona.
Guvernul spaniol a promis ca va furniza curent electric la preturi reduse pentru intreaga regiune de granita, inclusiv pentru teritoriul francez afectat, dar manifestantii au respins oferta si continua procesul.
Unul dintre manifestanti s-a intalnit ieri la Paris cu Jean Louis Borloo, ministrul Mediului din Franta pentru a discuta despre aceasta situatie.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul