Michel Destot, primarul din Grenoble, sustine ca este capabil sa reduca emisiile de carbon folosind baze sportive vechi si masini electrice. Atuurile municipalitatii din Grenoble nu tin de sport, ci de protejarea mediului.
Jocurile Olimpice (JO) sunt din ce in ce mai contestate, din cauza impactului negativ pe care il au asupra mediului.
In anul 2006, la Torino, au fost prevazute infrastructuri inutile care au desfigurat, pur si simplu, mai multi versanti, iar la Soci, in Rusia, locul in care se vor desfasura Jocurile Olimpice de Iarna din 2014, se toarna beton.
Chiar si Canada, gazda jocurilor de iarna din 2010, tara care vrea sa fie un exemplu pentru protectia mediului, intampina proteste din partea triburilor de indieni care nu sunt de acord cu construirea unei retele rutiere pe teritoriul lor.
Pe acest fond, astazi, patru orase isi vor prezenta candidatura pentru Jocurile din 2018 in fata Comitetului National al Sportului Francez.
Mijloace de transport electrice
Candidate sunt patru localitati din Franta, printre care se numara si Grenoble, care sustine ca, in cazul in care va castiga candidatura, va fi primul loc din lume in care desfasurarea Jocurilor nu va periclita mediul inconjurator.
„Vor fi primele Jocuri care nu vor periclita mediul, deoarece emisiile de carbon vor fi reduse drastic.
Deplasarea sportivilor si a spectatorilor se va face cu masini, telecabine sau trenuri electrice si nu va fi ridicata nicio cladire pentru sportivi, deoarece vor fi folosite bazele existente”, spune primarul din Grenoble, Michel Destot.
Exista insa si multi sceptici care sustin ca acest lucru este aproape imposibil. Comitetul Olimpic francez va fi insa cel care va decide pana la urma soarta JO din 2018.