Boyden Gray se considera a fi un ecologist convins Ambasadorul Statelor Unite in Uniunea Europeana, domnul Boyden Gray, prezent la Bali, la sfarsitul negocierilor din cadrul celui mai mare summit de mediu, a tinut o conferinta de presa, prin telefon, cu un grup de ziaristi din cateva capitale europene.
Ziaristii din Bratislava, Praga, Varsovia si Bucuresti s-au aratat interesati de rezultatele concrete ale conferintei de la Bali si de pozitia reala a SUA fata de problemele care au fost discutate in cadrul acestui summit de mediu care s-a incheiat saptamana trecuta.
"Suntem in faza definitivarii foii de parcurs, care e documentul-cheie ce va da directia procesului de negociere pentru urmatorii doi ani si care speram sa se conjuge cu deciziile de la Copenhaga privind perioada post-2012. Alaturi de acordul final, mai multe alte intelegeri au fost definitivate cu succes, in legatura cu transferul de tehnologie si combaterea despaduririlor.
Lucrurile merg bine, desi au fost si niste obstacole pe drumul pe care l-am parcurs, despre care, probabil, ati aflat din presa. Dar efortul a dat rezultate, astfel ca putem avea un acord initial pe baza caruia tarile in curs de dezvoltare sa participe la negocierile pentru perioada post-2012", a spus ambasadorul Boyden Gray in deschiderea conferintei.
Bratislava:
– Cum comentati rezultatele conferintei de la Bali? In ce mod vor fi schimbati termenii protocolului actual?
Boyden Gray:
– Principala schimbare va fi, speram, includerea tarilor in curs de dezvoltare in sfera de actiune a acordului. Pentru moment, tarile in curs de dezvoltare nu au obligatii ce decurg din Protocolul de la Kyoto. A devenit posibil ca aceste probleme sa fie abordate global, pentru ca, daca nu obtinem reduceri ale emisiilor de carbon, in timp, din partea Chinei si a SUA, nu vom reusi sa atacam aceste probleme. Provocarea cea mai serioasa este, desigur, participarea tarilor in curs de dezvoltare: daca ele nu participa, Congresul SUA nu va accepta aceste acorduri. Acesta se afla sub controlul democratilor. Senatorul Kerry, care s-a aflat la Bali, a afirmat in aceasta saptamana ca acordul poate fi acceptat numai daca tarile in curs de dezvoltare vor fi si ele parte a acestui acord.
Bucuresti:
– Fostul vicepresedinte american Al Gore a spus ca Statele Unite au fost responsabilul principal pentru obstructionarea negocierilor de la Bali. Credeti ca pozitia sustinuta de Al Gore va afecta politica externa a SUA? Credeti ca Al Gore va participa la viitoarele alegeri?
– Nu cred ca opinia lui va afecta politica noastra externa si nu stiu daca va candida. Gore a facut un mare serviciu intregii lumi atragand atentia asupra incalzirii globale, motiv pentru care merita tot respectul. Cel mai important comentariu pe care, ca si senatorul Kerry, l-a facut e mentionat in discursul sau de acceptare a premiului Nobel si este cat se poate de valabil: "China si toate celelalte tari in curs de dezvoltare trebuie sa fie angrenate pentru ca acordul sa devina functional".
Praga:
– Cum comentati afirmatia senatorului Kerry, facuta intr-un articol aparut recent, potrivit careia ar fi jenant pentru Statele Unite sa faca acelasi tip de politica ca India si China?
– Nu stiu ce anume a vizat senatorul Kerry prin acea afirmatie, dar el a subliniat in trei randuri ca principala problema o reprezinta participarea tarilor in curs de dezvoltare, fara de care nu va exista niciun fel de acord. Amintiti-va ca Protocolul de la Kyoto a fost respins in 1997 de Senatul american, cu 95 de voturi impotriva si nici un vot pentru. Se va intampla din nou, poate nu cu tot atat de multe voturi, daca nu va exista o participare a tarilor in curs de dezvoltare.
Praga:
– Vor face SUA primul pas pentru a le arata Chinei si Indiei care este calea?
– Negocierile sunt un act colectiv si sper ca vom porni impreuna la drum. Este o buna ocazie sa subliniez faptul ca Senatul SUA a adoptat cu o majoritate destul de larga initiativa presedintelui in domeniul energiei, care este cu mult mai radicala: reduceri in domeniul transporturilor, care sunt mult mai mari decat in celelalte state.
Varsovia:
– Avand in vedere ca SUA si UE nu s-au inteles asupra cifrelor, de ce credeti ca acest lucru nu ar trebui mentionat in documentul initial?
– Speram ca negocierile care vor fi facute in urmatorii doi ani sa fie confirmate in Danemarca. Ar fi trebuit sa fi ajuns aici la o intelegere, dar, in fond, am pus bazele negocierilor viitoare. As vrea sa va spun ca exista multe suspiciuni cu privire la faptul ca Europa va reusi sa realizeze o reducere a emisiilor de gaze de sera cu 40%. Pozitia si mandatul de negociere ale UE sunt, din cate stiu eu, de 30%. Nu stiu de unde a aparut acest procent de 40% si de ce este asociat cu pozitia UE.
Bucuresti:
– Unele state americane au promovat deja legi ambitioase cu privire la schimbarile climatice. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, si-a propus, printr-o lege data in urma cu cateva luni, sa reduca emisiile poluante cu 25-40% pana in anul 2020, inainte ca aceste procente sa fie avansate la Bali. Credeti ca exista o discrepanta intre politicile Casei Albe si pozitia acestor politicieni "verzi"?
– Nu, nu cred ca exista discrepante. Dar de unde aveti aceasta informatie?
Bucuresti:
– Din presa internationala.
– Politica guvernatorului Californiei este in concordanta cu politica Casei Albe. Numai ca domnul Schwarzenegger a fost mult mai mediatizat decat presedintele Americii insusi.
Bratislava:
– Exista diferente de opinii intre Senat si presedintele SUA?
– Este total gresita aceasta afirmatie. Nu exista decat o perceptie eronata, pe care incerc sa o schimb ori de cate ori gasesc prilejul. Propunerea presedintelui care vizeaza reducerea emisiilor poluante din domeniul transporturilor va avea un efect percutant. Nu exista diferente intre opinia Senatului si cea a presedintelui. Decizia Senatului este mult mai radicala decat planul Californiei. Problema este ca initiativa presedintelui nu a fost intens mediatizata. Sper ca pe viitor va fi.
Praga:
– Care este, mai precis, planul presedintelui Bush de care ar trebui sa tina cont presa?
– Daca veti citi proiectul adoptat de Senat, veti afla care este initiativa presedintelui. Se prevede o crestere masiva a utilizarii biocombustibililor, in cantitati de pana la 36 miliarde de galoane in intervalul 2020-2042. Pe agenda UE nu exista inca o masura atat de radicala. Este o initiativa ambitioasa, va fi greu de realizat, dar cred ca o vom pune in practica.
Praga:
– Exista o problema de comunicare intre Casa Alba si guvernatorii statelor americane?
– Nu exista o problema de comunicare. Ceea ce se intampla este, de fapt, o competitie intre state. Amuzant este faptul ca, in urma cu doua saptamani, o publicatie din Bruxelles a acordat un premiu guvernatorului Schwazenegger pentru initiativa sa, iar eu insumi am fost acela care a ridicat premiul in numele guvernatorului. Sunt convins ca merita acest premiu, dar, datorita acestui premiu si unei mediatizari puternice, politica lui de mediu a devenit acum mai cunoscuta decat cea a presedintelui Bush, care a promovat reducerea emisiilor de carbon din domeniul transporturilor.
Bucuresti:
– Personal, credeti ca este o legatura stransa intre emisiile de carbon si schimbarile climatice?
– Nu cred ca mai exista cineva care sa nege aceasta evidenta. De fapt, aceasta este si pozitia SUA. Si mai cred ca nu exista niciun om de stiinta american care sa nu acorde importanta cuvenita fenomenului de incalzire globala.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul