Adevarul: Podgorii ecologice in Romania

Vita-de-vie ecologica este, in opinia investitorilor din industria vinului, o cultura greu de intretinut de aceea putini mizeaza, deocamdata, pe productia de vin ecologic. Producatorii autohtoni sunt sceptici inca fata de viitorul vinului ecologic pe piata interna. In acest moment, in Romania, doar cateva statiuni de vinificatie produc acest tip de vin, in timp ce companiile care au incercat trendul eco in 2005 au renuntat la el din cauza lipsei de receptivitate din partea cumparatorilor.

Vinul ecologic este un vin produs cu cat mai multe tehnologii naturale, intr-o vie care este intretinuta cu tratamentele specifice, intr-o podgorie fara poluare si de catre o firma in care nivelul de poluare general, incluzand transportul produsului finit, este foarte scazut.

Nu multi producatori de vin autohtoni intrunesc astfel de conditii, dar multi dintre ei sunt acum la prima treapta, adica experimenteaza podgoriile ecologice. Motivatia principala de a produce vin ecologic este deja perceptibila pentru mai toti si viticultorii mai spun ca inclusiv schimbarile climatice, care se vor accentua in urmatorii ani, impun schimbarea soiurilor din podgoriile romanesti.

Cerere mica pe piata interna

Vinul ecologic este de doua ori mai scump decat cel obisnuit

O alta motivatie tine de marketing si consta in diferentierea de ceilalti producatori. "Mai devreme sau mai tarziu nu va mai fi un avantaj competitional faptul ca producem vinuri corecte si le vindem la preturi foarte mici pentru nivelul lor, va trebui sa aducem noi valori brandurilor noastre. Dezavantajele care vor fi se vor reflecta in costul de productie.

E mai ieftin sa stropesti via cu substante chimice pentru a ucide parazitii, decat sa gestionezi popularea viei cu inamicii naturali ai acestor paraziti. Dau aici exemplul producatorilor chilieni care ucid paianjenii albi care mananca frunza de vita-de-vie prin popularea viei cu paianjeni rosii, care sunt carnivori. Asta implica resurse umane si resurse de aprovizionare.

Daca la primele e simplu, platesti si obtii ceea ce vrei, la sursele de aprovizionare situatia este fara solutii cel putin la ora actuala", spune Rares Marinescu, director general al Cramelor Recas. "Noi, deocamdata, am devenit reprezentanti comerciali pentru cateva mari case de vinuri din lume, in sensul in care importam produsele lor imbuteliate si le revindem pe piata".

Vin certificat, din Chile

"Importam vin ecologic de la un singur producator din Chile, care intruneste conditiile certificate pentru vin ecologic. Se numeste Cono Sur, iar vinurile poarta pe eticheta o bicicleta ca omagiu adus respectului pentru mediu", adauga Marinescu.

"La ora actuala, procentul romanilor preocupati pentru mediu este mai mic decat subunitar si probabil are mai mult de doua zecimale dupa cifra zero. Schimbarile sunt insa mari si rapide si sunt convins ca, in maximum doi ani, mentiunea "produs ecologic" va trezi interesul unui segment important din populatie", mai spune Rares Marinescu.

Alti producatori autohtoni sunt inca in expectativa inainte sa initieze astfel de productii ecologice. "In ceea ce ne priveste, suntem inca in faza de prospectare a pietei, fara a fi luat inca nicio decizie in acest sens. Nu cunoastem exact situatia, dar cantitatile de vin ecologic comercializat sunt reduse.

Costurile sunt mai mari din cauza productiei de struguri care, in conditiile interventiei foarte reduse cu substante chimice, este foarte expusa la boli, daunatori, iar in final exista pierderi foarte mari de productie", e de parere Laura Musat, PR manager la Murfatlar Romania.

"Noi nu avem niciun proiect de acest gen, Cotnariul avand o suprafata de 1.300 de ha in productie si 200 de ha in plantare ar fi destul de greu sa produci ecologic pe asa o suprafata. Cred ca productia ecologica este apanajul firmelor mici, cu cateva sute de hectare.

Costurile sunt foarte ridicate si nu am auzit sa ceara piata din Romania asa ceva", explica Laurentiu Anghel, director de marketing la podgoriile Cotnari. "Pe piata europeana sunt foarte multi cumparatori care sunt dispusi sa plateasca cativa euro in plus la sticla pentru un produs ecologic si, probabil, daca vom initia un prim proiect ne vom orienta in special spre piata externa", adauga Anghel.

Vinul eco, produs mai ales in statiuni de cercetare

La Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru din judetul Galati se produce deja Merlot din struguri cultivati in conditii ecologice, fara pesticide sistemice, de natura chimica, ci numai cu substante de contact, traditionale, o fertilizare naturala cu gunoi de grajd, tescovina compostata, ingrasaminte verzi, fara ingrasaminte de sinteza. Podgoria ecologica se intinde pe 39 ha.

"Vinul Merlot obtinut din struguri cultivati in conditii ecologice se distinge prin impresia senzoriala deosebita pe care o da culoarea intensa si gustul placut de fructe", explica Aurel Ciubuca, secretarul stiintific al statiunii. Merlotul astfel obtinut a ramas pe piata interna.

Alte doua organisme specializate produc la noi astfel de vin: Institutul de Cercetare Bujoru din judetul Neamt, care are aproape 36 de hectare de vita-de-vie eco, si Statiunea de Cercetare Pietroasa din Buzau, care va produce vin ecologic de pe 4-5 hectare. Ambele sunt in primul an de conversie a culturii.

Un alt producator de la noi, Carl Reh Vinery, dupa ce si-a pus in practica strategia de a produce 40% vin bio din totalul productiei companiei, planuri initiate in 2005, a renuntat recent la acest tip de productie din cauza lipsei de receptivitate a clientilor. Domeniile Viticole Franco-Romane ar fi un al doilea producator, care a intrat pe piata eco fara un feed-back considerabil.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri