In magazine au aparut sacose care poarta inscriptia „bio“, dar care in realitate reprezinta un pericol pentru mediu. Specialistii arata ca unele pungi vandute drept „biodegradabile“ sunt mai nocive decat pungile clasice.
Piata este invadata de pungi care contin aditivi cu elemente cancerigene, mutagene si care se acumuleaza in organism, sustin organizatiile de mediu “Agent Green” si “Salvati Delta” care citeaza rezultatele testelor facute de Asociatia “European Bioplastics”. Potrivit acestora, multe sacose vandute drept biodegradabile sunt mai daunatoare decat plasticul obisnuit, din cauza metalelor grele din aditivi.
„Aceste sacose sunt imprimate cu texte publicitare inselatoare, precum „biodegradabile” sau „oxobiodegradabile”, arata cele doua organizatii de mediu. Pungile oxodegradabile sunt realizate, de fapt, tot din plastic conventional, in proportie de 98%, restul de 2% reprezentand cantitatea de aditiv care ajuta la o degradare mai rapida a materialului. In realitate, ele nu sunt ecologice, potrivit normativei europeane EN 13432, care stabileste standardele pentru materialele biodegradabile, dar sunt scutite de ecotaxa.
„Peste 100.000 de animale mor anual din cauza plasticului aruncat in natura. Delta arata uneori de parca in ea se varsa nu fluviul Dunarea, ci un rau de peturi si pungi de plastic”, a spus directorul “Salvati Delta”, Costel Popa.
Pungile bio trebuie certificate
Pentru a fi siguri ca sacosele achizitionate din magazine sunt biodegradabile, cumparatorii trebuie sa verifice existenta unei sigle care sa mentioneze acest lucru. In Romania, singura unitate care poate certifica biodegradabilitatea unei pungi este filiala institutului belgian de testare Vinçotte. In prezent, nu exista niciun laborator romanesc acreditat la nivel european, care sa poata evalua gradul de biodegradabilitate al unui produs.
„Agent Green” si „Salvati Delta” cer Ministerului Mediului sa asigure respectarea legii pentru taxarea sacoselor care nu sunt biodegradabile. Ele mai sustin ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului este cea care trebuie sa verifice respectarea etichetarii sacoselor si sa aplice sanctiuni pentru publicitate inselatoare.