Rezervele de titei ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 14 ani, daca este mentinuta productia actuala. La nivel mondial, petrolul este suficient pentru inca 45 de ani, potrivit unui raport al companiei petroliere BP privind piata globala de resurse energetice.
Productia accelerata de petrol din ultimele decenii, antrenata de dezvoltarea tehnica, a solicitat din ce in ce mai mult rezervele de hidrocarburi din subsol. Astfel ca specialistii vorbesc tot mai des despre apusul petrolului asa cum il stim, adica o resursa relativ ieftina si accesibila unui mare numar de oameni.
Editia din acest an a raportului BP privind resursele energetice la nivel mondial arata ca rezervele dovedite de petrol ale planetei mai sunt suficiente pentru doar 45 de ani. Nici la capitolul gaze naturale omenirea nu sta prea bine, rezervele urmand sa se epuizeze in 62 de ani.
Romania – din pionier, codas
In tara noastra, era petrolului a inceput in anul 1857, Romania fiind prima tara din lume cu o productie de titei inregistrata oficial in statisticile internationale, iar prima extractie de gaze a avut loc in 1909. Astazi, datele BP arata ca Romania mai are rezerve de petrol care totalizeaza circa 0,5 miliarde de barili, ceea ce inseamna 0,037% din totalul rezervelor mondiale. Aceasta cantitate va fi suficienta doar pentru urmatorii 14 ani.
In ceea ce priveste rezervele de gaze, Romania sta ceva mai bine. Acestea se ridica la circa 630 de miliarde de metri cubi, reprezentand 0,3% din totalul planetei, si ne vor ajunge inca 57 de ani.
Regresul rezervelor inseamna si costuri mai mari de extractie pentru companiile de profil. Pentru acest an, Petrom, compania care exploateaza aproape toate zacamintele petrolifere din Romania si jumatate din cele de gaze, si-a bugetat investitii-record pentru explorare si productie, respectiv 3,4 miliarde de lei. Celalalt mare producator de gaze, Romgaz, are un buget de investitii de 1,2 miliarde de lei.
Autoritatile din Romania sunt insa optimiste. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul" saptamana trecuta, ca Romgaz se asteapta la noi descoperiri in acest an in Romania. „Romgaz investeste si va investi destul de mult in explorare si exploatare. Chiar acum avem informatii foarte bune legat de anumite zone pe care le exploram. S-ar putea sa avem anul acesta informatii promitatoare", a aratat ministrul. O alta sansa a Romaniei de majorare a rezervelor de hidrocarburi sunt perimetrele din Marea Neagra, recent concesionate unor companii petroliere.