Viteza cu care omul a utilizat resursele Terrei in ultimii 20 de ani pune sub semnul intrebarii chiar existenta rasei umane, se arata in raportul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), dat publicitatii sub titlul "Studiu global asupra mediului" ("Global Environement Outlook" – GEO-4).
O actiune imediata este decisiva pentru a garanta supravietuirea generatiilor actuale si viitoare, mai spune documentul.
Raportul ONU contine 570 de pagini, fiind rezultatul studiilor si cercetarilor facute, in ultimele decenii, de peste 390 de experti. Concluziile sale, in contextul in care schimbarile climatice reprezinta cea mai importanta tema a scenei politice si ecologice internationale, sunt clare: mai marii lumii trebuie sa actioneze imediat pentru protectia mediului si salvarea biodiversitatii.
"Terra a fost deja confruntata cu cinci perioade de extinctie a speciilor in 450 de milioane de ani. A sasea si cea mai importanta este pe drum si a fost provocata de comportamentul omului, iar din acest motiv se arata a fi devastatoare", se poate citi in document.
Una dintre cauzele care au dus la aceasta situatie o reprezinta faptul ca, in ultimul secol, fiecare individ a avut nevoie de un sfert in plus din ceea ce planeta ii putea pune la dispozitie pentru traiul de zi cu zi.
Aceeasi activitate umana a provocat daune ireversibile ecosistemelor globale: 23% din speciile de mamifere si 12% din cele de pasari sunt pe cale de disparitie.
Un bilant descurajator
Statisticile prezentate in raportul ONU mai arata ca, in ultimele doua decenii, la nivel global, populatia a crescut cu 34%, ca in fiecare an se pierd 73.000 de kilometri patrati de padure, adica o suprafata de trei ori mai mare decat cea a Tarii Galilor, ca cel putin 75.000 de persoane mor din cauza dezastrelor naturale, in timp ce alte trei milioane cad victime maladiilor provocate de lipsa apei potabile sau de poluarea excesiva a acesteia.
Si tot referitor la problemele majore ambientale, specialistii ONU sustin ca circa 60% din principalele fluvii ale planetei au fost deviate sau "inchise", ceea ce a dus la deteriorarea solului, supus unui proces treptat de desertificare. "Acum trebuie sa acordam prioritate mediului, in dauna dezvoltarii, si nu dezvoltarii, in dauna mediului, asa cum am facut pana acum", este una dintre concluziile documentului ONU.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul