Adevarul: Peisagistii se lupta cu morile de vant

Mai multi proprietari de terenuri si activisti de mediu din toata lumea sustin ca fermele eoliene transforma spatii verzi in adevarate zone industriale. Valorificarea energiei produse de vant, in zonele ce fac parte din ariile protejate, este contestata de ecologisti.

Primele ferme eoliene din Franta au fost amplasate, la inceput, in zone mai putin populate. Odata cu inmultirea acestor instalatii de obtinere a energiei regenerabile au aparut insa si contestatarii. Acestia sustin, printre altele, ca locurile istorice sau chiar aglomerarile urbane au de suferit, din punct de vedere peisagistic, din cauza acestui tip de turbine.

Francezii au deja o asociatie, „Casele vechi din Franta”, din care fac parte proprietari de castele si conace, care militeaza pentru conservarea locurilor si a cladirilor istorice. Asociatia, care are si un site, sustine ca „invazia instalatiilor eoliene gigantice risca sa transforme locurile si peisajele emblematice ale Frantei in adevarate zone industriale”. Si zgomotul face parte dintre motivele pentru care nu sunt dorite morile de vant, iar asociatiile ecologiste se plang ca pasarile si liliecii sunt prinsi si omorati intre paletele eolienelor.

Sicilienii au blocat 139 de santiere

Italienii care sunt impotriva turbinelor eoliene au deja un atu, Articolul 9 din Constitutie, ce stipuleaza faptul ca „..statul protejeaza peisajul in starea sa naturala”, si sustin ca mediul inconjurator face parte din mostenirea culturala a tarii.

In Sicilia, presedintele acestei regiuni, Rafaelle Lombardo, din cauza protestelor repetate, a oprit construirea noilor parcuri eoliene, blocand 139 de santiere. La aceasta hotarare a contribuit si arestarea, in urma cu aproximativ o luna, a opt persoane suspectate ca ar fi obtinut prin mita autorizatii de constructie pe teritoriul pe care il administrau.

Toate aceste incidente au dus la initierea unei conferinte ce se va tine, in curand, la Palermo. Cu aceasta ocazie, contestatarii eolienelor isi vor expune nemultumirile si vor cauta solutii pentru rezolvarea acestei probleme.

In Grecia, eolienele aduc prejudicii turismului

Grecia a aprobat in 2007 realizarea mai multor parcuri eoliene, dar locuitorii din Insulele Ciclade nu au fost de acord cu aceasta hotarare, motivand ca eolienele vor urati peisajul si vor prejudicia turismul local. 

Printre conditiile puse de localnici, care nu resping alternativa energiei verzi, se numara si cea legata de inaltimea eolienelor, care, in opinia lor, nu trebuie sa depaseasca 70 de metri. Unul dintre proiecte, elaborat pentru Insula Serifos, prevede instalarea a 87 de eoliene, fiecare dintre ele avand o inaltime de 150 de metri.

Energia eoliana ia avant in Europa

In ciuda protestelor care imbraca cele mai inedite forme, energia eoliana a castigat teren in Europa, anul 2008 fiind reprezentativ, sustine Asociatia Europeana a Energiei Eoliene. Din totalul capacitatilor energetice nou- instalate anul trecut, 43% din energia generata provine din surse eoliene. Acest lucru inseamna ca in jur de 20 de turbine eoliene au fost plantate pe continent in fiecare zi lucratoare a anului.

Una dintre cele mai mari ferme eoliene din Europa va fi construita langa localitatea scotiana Avington. Aceasta va asigura energia necesara pentru 320.000 de locuinte. In Avington vor fi puse in functiune 152 de turbine gigantice, sursa eoliana fiind privita ca o solutie viabila pentru inlocuirea energiei obtinute din surse neregenerabile. Spania este pe locul al treilea in topul celor mai mari piete pentru energie eoliana, dupa Germania si Statele Unite. Guvernul spaniol are un target de 20.000 de MW, iar, pentru urmatorii ani, cresterea medie anuala estimata este de peste 2.000 de MW.

Ecologistii nu vor turbine eoliene

La randul lor, asociatiile ecologiste din Romania nu sunt de acord cu instalarea eolienelor in zonele protejate, ce fac parte din programul „Natura 2000”.

Societatea Ornitologica Romana sustine ca fermele eoliene reprezinta un pericol pentru pasarile din ariile protejate si nu ar trebui sa primeasca avize de constructie. Deocamdata, in Romania, nu au aparut voci care sa se planga de faptul ca morile de vant „altereaza“ peisajul. Marian Turbatu, presedintele Asocia­tiei Eoliene Romane, sustine ca aceste opinii sunt subiective.

Spaniolii au gasit solutia sa integreze turbinele eoliene in peisaj

„Depinde de gusturile fiecaruia. Problemele pe care le pot crea fermele eoliene nu sunt neaparat legate de peisaj. La un moment dat, pentru ca avioanele sa nu fie derutate de paletele eolienelor, se luase hotararea sa fie vopsite in rosu si alb. O absurditate, pentru ca un aparat de zbor se ridica in aer la o inaltime mult mai mare decat aceea pe care o are o eoliana, iar din punct de vedere peisagistic ar fi fost chiar neplacut”, a declarat, pentru „Adevarul”, Marian Turbatu.

Cerere mare de eoliene in Romania

Saptamana trecuta, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la Craiova, intr-o conferinta de presa, ca proiectele depuse la minister in scopul infiintarii de sisteme eoliene pentru a produce energie verde depasesc cu mult capacitatea sistemului energetic national.

„Energia regenerabila este in atentia Ministerului Economiei fie ca vorbim de energia solara, si aici exista cateva proiecte prototip pe care le avem in vedere, fie ca vorbim de energia eoliana, unde avem foarte multe proiecte“, a declarat Adriean Videanu pentru Mediafax. La nivelul Ministerului Economiei sunt depuse proiecte de aproape 17.680 de MW putere instalata, iar sistemul energetic national nu poate sa preia mai mult de 4.000-5.000 de MW.
 

spot_img

Ultimele știri