Adevarul: Parcurile, ucise cu ajutorul autoritatilor

Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat ca nu toate parcurile pot fi salvate de amendamentul aprobat pentru Ordonanta de Urgenta 114/2007, potrivit caruia, schimbarea destinatiei spatiilor verzi este interzisa.

Necesitatea reglementarii a fost impusa de dezbaterile in contradictoriu referitoare la destinatia terenurilor pe care functioneaza gradini zoologice, botanice sau parcuri. Multe autoritati locale au renuntat la astfel de terenuri pentru ca aveau nevoie de ele in alte scopuri recreative.

Au fost si cazuri cand, pe locurile protejate, s-au facut constructii, prin eliberarea unor planuri de urbanism zonal, prin care primariile au schimbat destinatia terenurilor respective.

„Abia de-acum incolo terenurile nu vor mai putea fi folosite in scopuri imobiliare", a precizat Korodi, remarcand cu regret ca acolo unde exista deja toate acordurile ordonanta nu poate schimba nimic.

Investitiile imobiliare in parcuri si gradini nu pot fi oprite daca au primit avizul de mediu

Constructiile de pe spatiile verzi pot fi impiedicate numai daca nu au obtinut avizul de mediu sau autorizatia de constructie pana vara trecuta, intrucat legea nu functioneaza retroactiv.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat ca nu toate parcurile pot fi salvate de amendamentul aprobat anul trecut prin Ordonanta de Urgenta 114/2007, potrivit careia schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi sau prevazute ca atare in planurile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa.

„Dupa aparitia OUG nr. 114/2007 niciun act succesiv de autorizatie de constructie nu va putea fi emis de minister pentru ca este ilegal", a declarat ministrul mediului, citat de Rompres.Cladirile care au primit deja aprobarile necesare pot fi construite pe spatiile verzi

Reglementari precise

Korodi a explicat, de asemenea, necesitatea reglementarii exprese a destinatiei terenurilor pe care functioneaza gradini zoologice, botanice sau parcuri dendrologice prin faptul ca multe autoritati locale renunta la acestea pentru ca terenurile sa fie folosite in alte scopuri recreative decat spatiile verzi.

Potrivit ministrului de resort, prin declararea de utilitate publica a acestor terenuri si prin blocarea acestor intentii, exista garantia ca ele nu vor fi scoase din circuitul spatiilor verzi si vor apartine permanent publicului.
„Pot exista unele gradini zoologice unde, daca nu se intrunesc conditiile optime pentru tinerea animalelor, acestea pot fi reduse, modificate sau reorientate, insa terenurile nu vor putea fi scoase din circuitul spatiilor verzi", a subliniat Korodi.

Refacerea revine edililor

El a precizat ca in cazul in care animalele dintr-o gradina zoologica vor fi relocate, terenul va trebui sa ramana ca spatiu verde permanent, putand sa fie transformat in gradina botanica sau amenajat ca spatiu recreativ, insa nu poate fi folosit in alte scopuri.

„Deci, terenurile nu vor putea fi folosite in scopuri imobiliare, caci rechinii stau de veghe in fiecare oras. Daca acolo ne vom trezi cu parcuri industriale, cu parcuri de case de locuit nu cred ca este un beneficiu mai ales in conditiile in care orasele nu au necesarul de spatiu verde prevazut, iar asa ceva poate fi o problema foarte serioasa pentru localitatea respectiva", a subliniat Korodi.

ONG-urile acuza primariile

33 de organizatii neguvernamentale cer parlamentului aprobarea Ordonantei de Urgenta 114/2007.Societatea civila acuza nerespectarea acestui act normativ de catre autoritatile responsabile.Organizatiile neguvernamentale reclama, de asemenea, incalcarea Regulamentului de Urbanism din Bucuresti si a Codului Silvic.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri