Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Gunoaie in atentia DNA

Contractele firmelor de salubritate din Bucuresti au fost prelungite ilegal in cazul a patru din sase sectoare. Primariile de sector sint obligate sa organizeze licitatii.

Primariile de sector din Bucuresti trebuie sa organizeze licitatii de atribuire a contractelor pentru ridicarea gunoaielor, fara a mai prelungi intelegerile vechi de 9-11 ani, asa cum s-a intimplat pina acum. Dupa ce ani in sir, firmele de salubritate din Bucuresti au facut ce-au vrut si adeseori chiar uitind sa efectueze serviciile pentru care au fost platite din taxele fiecarui bucurestean, prestatorii au primit doua lovituri grele.

Mai intii, la data de 19 mai, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondata plingerea-recurs formulata de Rebu impotriva primariei Sectorului 1 in dosarul licitatiei privind stringerea gunoaielor. Plingerea de la Curtea de Apel, formulata de SC RER Ecologic Service Bucuresti – Rebu, a vizat nereguli la deschiderea licitatiei din data de 21 aprilie 2008. Povestea vizeaza scandalul de anul trecut, asezonat cu aminari, contestatii, litigii si culminind cu luptele de strada dintre angajatii Rebu si Romprest, firma desemnata de Primaria Sectorului 1 pentru perioada de interimat. Romprest a cistigat si urmatoarea licitatie.

ILEGAL. Hotarirea Curtii a fost dublata la data de 29 mai de un raport taios al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care a scos la iveala o serie de nereguli grave.

Totul a inceput in 10 ianuarie 1997, cind Consiliul General al Bucurestiului, prin primarul Victor Ciorbea, semna cu SC RER-RWE Ecologic Service SA Bucuresti-Rebu, un contract de prestari de servicii pe 10 ani. Ulterior, la data de 8 iulie 1999, Consiliul General hotaraste reorganizarea serviciului de salubritate, prin organizarea de licitatii pentru Sectoarele 2, 3 si 6, in vreme ce pentru Sectoarele 1, 4 si 5 activitatea urma sa fie prestata in continuare de Rebu.

Astfel, in 1999, Supercom cistiga licitatia pentru Sectorul 2, Rosal Servis e aleasa pentru Sectorul 3, iar Urban adjudeca Sectorul 6, toate contractele fiind pe o perioada de 5 ani, si care ar fi expirat deci in 2004. Raportul ANRMAP spune ca prelungirea contractelor "fara organizarea de licitatii constituie o incalcare a legislatiei in vigoare la data respectiva".

PRELUNGIRE. ANRMP precizeaza ca autoritatile locale "nu pot invoca prelungirea contractelor ori nerezilierea acestora legata de un potential litigiu cu posibile plati de daune interese, intrucit, in cadrul tuturor acestor contracte, este prevazuta si o clauza de forta majora privind schimbarea legislatiei aplicabile, prin care autoritatea contractanta (primaria de sector – n.r.) era exonerata de raspundere in cazul in care ar fi dat curs noilor reglementari legale". Si, cu toate acestea, contractele au fost prelungite in patru din sase sectoare: pina in 2009 la Sectoarele 2, 3 si 6, in vreme ce la Sectorul 4, un act aditional de acum doi ani prelungeste durata contractului pina in… 2017.

Tertipurile juridice au dus la intirzieri

La Sectorul 1, contractul incheiat in 1997 urma sa expire la 18 august 2007. Ca atare, Consiliul Local hotaraste organizarea unei licitatii. In cadrul acesteia, Rebu a depus contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, initial respinsa, iar apoi admisa ca urmare a atacarii deciziei la Curtea de Apel. Aceasta, la rindul ei, a anulat decizia CNSC in tot si a hotarit anularea procedurii de atribuire. O noua licitatie este organizata de Primaria Sector 1, care a fost cistigata de catre Romprest Service in luna aprilie, criteriul fiind cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere tehnico-economic.

Andrei Chiliman (foto), primarul Sectorului 1, declara recent ca de firma Rebu sunt legate grupuri de interese politice si economice, la mijloc fiind cifra de afaceri de 10 milioane de euro anual pe care o inregistra Rebu datorita contractului de la Sectorul 1. La Sectorul 5, curatenia este efectuata din 2001 de Administratia Domeniilor Publice Sector 5, entitate aflata in subordinea primariei conduse de Marian Vanghelie.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri