La Timisoara a inceput constructia primelor parcari pe gazon din tara. Ele sunt sustinute cu alveole de beton, intre care se cultiva iarba. Noul sistem de a amenaja locul destinat masinilor este perfect ecologic, intrucat elimina suprafetele de beton.
Acestea incalzesc suplimentar atmosfera oraselor pe perioada verii, in timp ce sistemul cu alveole umplute cu pamant, in care se planteaza gazon, dimpotriva, racoreste aerul. Parcarea pe iarba cu structura de rezistenta nu poate fi deosebita de un teren obisnuit cu gazon, pentru ca stratul de pamant de deasupra dalelor are doi-trei centimetri.
Gazonul din parcari va fi uniform si va avea calitati mecanice comparabile cu asfaltul. Timisorenii sunt gata sa dezvaluie secretele parcarilor ecologice si altor orase din Romania, pentru a contribui la cresterea calitatii aerului in toata tara.
Primele trei parcari antipoluare din tara vor fi gata la mijlocul verii
In orasul de pe Bega a inceput constructia primelor parcari pe gazon din tara. Acestea sunt sustinute cu alveole de beton, intre care se cultiva iarba.
Fiecare dintre ele ar trebui sa le ofere timisorenilor 40 de locuri de parcare, vor avea nisip, pamant si iarba si vor reduce temperatura la nivelul solului, precum si poluarea.
„Sunt ecologice pentru ca sistemul prin care sunt construite elimina suprafetele de beton, care pe perioada verii incalzesc chiar si atmosfera in oras, pentru ca exista un sistem de alveole care se umplu cu pamant in care se planteaza gazon si ele au o suprafata de suport pentru o greutate de pana la 40 de tone pe metru patrat si sunt verzi. Vrem sa redam orasului un spatiu verde si le folosim pentru a imbunatati locurile de parcare", a declarat viceprimarul Adrian Orza.
Solutie verde pentru 300 de masini
Potrivit statisticilor, numarul masinilor care traverseaza zilnic Timisoara se ridica la peste 100.000. In aceste conditii, proiectul creeaza 300 de locuri de parcare. „Acum se lucreaza la primele trei parcari si vor fi finalizate in curand. Pe masura ce unele se vor termina, alte locatii vor intra in lucru", a mai spus Orza.
Zonele in care se vor construi acestea sunt zona St. O. Iosif, Spitalul Judetean, Circumvalatiunii, Calea Sagului, Dorobantilor, Musicescu si Zarand. Ideea e sa se obtina un gazon uniform, cu calitati mecanice comparabile cu asfaltul, iar pavajul cu gazon este alcatuit din sisteme grila din plastic cu celule rigide umplute cu pietris, pamant si iarba.
Concomitent cu aceste parcari, urmeaza sa se amenajeze peste 2.000 de metri liniari de gard viu si se vor planta peste 780 de arbori si arbusti, ceea ce ar urma sa duca la imbunatatirea calitatii aerului si la ameliorarea standardului de viata al timisorenilor.
Mai ieftine cu 20%
Viceprimarul Timisoarei sustine ca parcarile ecologice ar putea reduce suprafata asfaltata cu 40%, chiar daca ar creste spatiul de parcare cu 20 de procente. O analiza a Agentiei pentru Protectia Mediului Timis arata ca Timisoara este cel mai poluat oras din judet, principala cauza fiind traficul rutier.
Primaria a depus mai multe proiecte in vederea obtinerii finantarii europene, iar acestea vizeaza in primul rand imbunatatirea infrastructurii si fluidizarea traficului rutier. Alocarea fondurilor comunitare pentru proiectele care vor fi selectate se va face incepand de anul viitor. Orasul de pe Bega spera sa obtina o finantare de peste 100 milioane de euro din fonduri comunitare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul