Adevarul: Parau cu materii fecale prin mijlocul satului

Aproape jumatate din apele uzate ale municipiului Radauti sunt deversate direct in paraul Pozen. Apele menajere din Radauti polueaza de 14 ani localitatea suceveana Satu Mare. Statia de epurare din Radauti nu are capacitatea de a prelucra intreaga cantitate de ape uzate, asa incat acestea ajung direct in paraul Pozen, iar de aici in raul Suceava.

Localnicii din Satu Mare sunt indignati si, chiar daca au cerut in nenumarate randuri autoritatilor sa reglementeze situatia, pana acum nu s-a rezolvat nimic.

Familia Munteanu locuieste de zeci de ani in Satu Mare, iar gospodaria este chiar pe malul paraului Pozen. Din curtea lui Gelu si a Oltiei Munteanu mirosul greu al apelor uzate se simte la orice ora din zi si din noapte.
„Dimineata e cel mai rau. Aproape ca nu poti sa respiri. Cred ca peste noapte nu-i controleaza nimeni pe cei de la statia de epurare si dau drumul la o cantitate mai mare de ape uzate", ne-a declarat Gelu Munteanu.
Sotia sa isi aduce aminte cu nostalgie de vremurile in care apele paraului erau limpezi si nu negre ca smoala, iar localnicii reuseau sa prinda peste.

„Acum nu mai sunt nici macar broaste, atat de poluata e apa. E un disconfort total, de parca am avea tot timpul langa noi un WC", a spus Oltia Munteanu.

70 de fantani poluate

Stefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare, spune ca problema poluarii paraului care imparte satul in doua este una extrem de grava.

„Poluarea sistematica a avut efecte si asupra solului si asupra panzei freatice. Apa din peste 70 de fantani nu mai este potabila si satenii o utilizeaza doar in scopuri menajere si, eventual, pentru adaparea animalelor", a precizat primarul Cramarciuc.

Acesta a mai adaugat ca a sesizat de nenumarate ori institutiile sucevene abilitate sa ia masuri pentru stoparea poluarii, dar demersurile sale nu au avut niciun efect.

Un milion de euro, investiti degeaba

Conducerea SC Servicii Comunale SA, societatea care este responsabila cu serviciul de canalizare a orasului Radauti, a recunoscut faptul ca apele paraului sunt poluate.

Nistor Tatar, directorul societatii, a precizat ca statia de epurare are o capacitate de prelucrare de 87 litri pe secunda, in timp ce debitul de ape menajere este de aproximativ 135 de litri pe secunda.

Conform specialistilor, aceste cifre arata ca aproape jumatate din apele uzate sunt deversate direct in paraul Pozen.

Statia de epurare actuala a fost inaugurata in 2006, dar investitia derulata printr-un program PHARE si care a costat un milion de euro nu a fost dimensionata in raport cu necesitatile orasului.

Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava, institutia care ar trebui sa se ocupe de rezolvarea acestei probleme, s-a marginit doar sa monitorizeze situatia si sa preleveze probe din paraul poluat sistematic. Ioan Ungureanu, seful SGA Suceava, a refuzat orice comentarii pe acest subiect.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri