Adevarul: Padurile Romaniei sunt furate ca-n codru

De-a lungul anului trecut, zeci de mii de copaci au fost taiati ilegal, cu ajutorul unor angajati silvici.Padurile din Romania se topesc vazand cu ochii din cauza defrisarilor ilegale. Pe parcursul anului trecut, o cantitate impresionanta de lemn a fost taiata fara niciun fel de permis, iar la marele jaf al padurilor au contribuit inclusiv cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii. In urma controalelor, autoritatile au dat amenzi si au demis zeci de angajati silvici, insa materialul lemnos recuperat reprezinta o foarte mica parte din paguba.

Volumul de masa lemnoasa taiat ilegal in 2007 a depasit 175.000 de metri cubi, cantitatea recuperata – 38.000 de metri cubi – fiind putin peste 20 la suta din total, a declarat directorul general al Directiei de Control Cinegetic si Silvic din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihai Gasparel, citat de Rompres. "Anul trecut, inspectorii silvici au efectuat 147.000 de controale si au emis 26.000 de amenzi, in valoare totala de 15 milioane de lei.

In mare parte, circa 70 la suta, aceste sume au fost incasate, dar, din pacate, in ceea ce priveste lemnul sustras anul trecut, numai o cantitate de 38.000 metri cubi a mai fost recuperata", a precizat Gasparel. Acesta a adaugat ca inspectorii silvici au mai emis 654 de sanctiuni administrative pentru angajatii silvici, 48 dintre acestia fiind sanctionati cu desfacerea contractului de munca.

Controalele au scos la iveala 3.000 de infractiuni, din care 2.100 au reprezentat efectiv taieri ilegale de arbori.
Specialistii sustin ca este greu de estimat suprafata de padure distrusa, tinandu-se cont doar de cantitatea de masa lemnoasa.

„A fost aproape imposibil de calculat suprafata, desi am incercat… si asta pentru ca un hectar de molid da o alta cantitate de masa lemnoasa decat da un hectar de fag. Nu le putem cuantifica laolalta, dar cu precautia de rigoare, am putea estima ca 175.000 mc inseamna, in mare, pana in 1.000 de hectare de padure distrusa", a precizat Gasparel pentru „Adevarul Verde".

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri