Adevarul: Padurea Trivale, pradata cu girul autoritatii silvice

Abia dupa ce presa a semnalat problema defrisarii unui hectar de padure din Trivale, autoritatile iau atitudine si cer remedierea situatiei.

Numai dupa ce subiectul a ajuns in presa, prefectul judetului Arges a dispus „de urgenta" reunirea Grupului de lucru pentru apararea patrimoniului forestier.

Ancheta demarata de acest organism urmeaza sa stabileasca daca defrisarea unui hectar din Padurea Trivale din Pitesti, in mai putin de o saptamana, s-a facut cu respectarea legii.

Din acest grup de lucru fac parte reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Inspectoratului de Jandarmi, ai Directiei Silvice, ai Garzii de Mediu si ai Inspectoratului de Regim Silvic.

Toate drumurile duc la ITRSV

Potrivit unor surse din Prefectura Arges, toate drumurile ar duce catre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ploiesti, de care tine si Argesul. Aceasta institutie a aprobat scoaterea respectivului hectar de padure din regim silvic. Potrivit ITRSV Ploiesti, institutia a dat girul defrisarilor „cu conditia reimpaduririi unei suprafete triple de padure, in alta parte".

Cei 19 proprietari, foarte ingeniosi de altfel, au cumparat o bucata de teren cam la vreo 40 de kilometri distanta de Pitesti, in sudul judetului, acolo unde metrul patrat de teren se cumpara la preturi infime, incomparabile cu cele din centrul Pitestiului.

Astfel, ITRSV, institutia a carei principala atributie este sa ingrijeasca fondul forestier, a acceptat ca, in locul unui hectar de padure de brazi, pini sau molizi, sa fie plantati, la 40 de kilometri departare, niste lastari lipsiti de orice valoare.

Aceeasi responsabilitate o are si Garda de Mediu care si-a dat avizul pentru dezechilibrul ecologic produs in Trivale.

Politie Silvica la nivel judetean

Pentru ca defrisarile semnificative au scapat de sub control in intreg judetul, prefectul Ion Popa intentioneaza infiintarea unei Politii Silvice la nivel judetean. „Doresc o implicare mai mare a institutiilor responsabile in apararea patrimoniului forestier.

In acest sens, pentru eficientizarea activitatii, intentionez sa cer autoritatilor centrale infiintarea unei Politii Silvice la nivel judetean, ca autoritate specializata in prevenirea, constatarea si sanctionarea faptelor ce incalca normele silvice."

Tot ca urmare a semnalelor din presa, prefectul a dispus si intensificarea controalelor in teritoriu. Astfel, in doar o singura zi s-au aplicat sapte amenzi in valoare de 3.000 RON unor cetateni prinsi cu masinile cu lemne in padurile din Topoloveni si Rucar.

Trivale – Parc National

Primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, se grabeste si el sa reactioneze dupa semnalele din presa.
Acesta a demarat formalitatile pentru transformarea Padurii Trivale in parc national si trecerea acesteia in subordinea municipalitatii.

„A transforma Padurea Trivale intr-un parc natural national inseamna o oportunitate deosebita pentru pitesteni si pentru mediu. Astfel, nu se va mai taia, nu se va mai defrisa, padurea va ramane intacta, ferita de distrugere", a spus Pendiuc.

Potrivit edilului local, pana in acest moment, directorul Directiei Silvice Arges, Valeriu Jinga, si-a dat acordul in acest sens, urmand ca propunerea sa fie inaintata autoritatilor centrale. „Am discutat cu dumnealui si s-a aratat foarte incantat de idee, drept pentru care am inceput formalitatile. Eu sper ca la minister sa nu se incurce lucrurile din cauza birocratiei", a conchis primarul.

Edilul local spune ca, odata trecuta in subordinea municipalitatii, Padurea Trivale va deveni un loc de agrement si recreere.

„Vom planta, vom realiza alei de promenada, vom introduce iluminatul public, precum si alte utilitati necesare, vom aduce animale mici si pasari pentru diversificarea si imbogatirea faunei", promite primarul.

Planurile acestuia includ si construirea de piste pen­tru biciclisti si pentru role, terenuri de tenis, de fotbal si de baschet pe terenul care nu este impadurit.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri