Adevarul: Padurarii din Maramures distrug ariile protejate

Silvicultorii din satul Fersig, Maramures, s-au apucat de taiat stejarii seculari din Parcul Natural Bavna. Pentru distrugerea vegetatiei intr-o zona ocrotita prin lege, Garda de Mediu a amendat Directia Silvica Maramures cu 30.000 de lei.

Silvicultorii maramureseni spun ca au taiat doar stejarii batrani pentru ca padurea avea nevoie de lumina naturala

Garda de Mediu Maramures a fost sesizata ieri de taranii din satul Fersig ca angajati ai Directiei Silvice locale taiau cu drujbele o parte din stejarii seculari ai Parcului Natural Bavna, informeaza Agerpres. Ajunsi la fata locului, Inspectorii Garzii de Mediu au constatat ca padurarii Directiei Silvice Maramures au inceput sa doboare la pamant, cu ajutorul drujbelor, unii dintre stejarii seculari existenti in rezervatie.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, spune ca a aplicat Directiei Silvice Maramures o amenda in valoare de 30.000 lei pentru nerespectarea legilor de mediu.

„Parcul Bavna este considerat o arie naturala protejata prin lege, iar noi am constatat ca din padurea Bavna se distrugeau stejari seculari a caror varsta depasea 150 de ani”, a adaugat Crisan.

Acesta sustine ca taierea stejarilor ar putea fi facuta doar daca s-ar constata ca arborii sunt afectati de boala, riscand sa afecteze intreaga plantatie. „Din ceea ce am constatat, nu a fost vorba de asa ceva, deci s-a taiat in mod abuziv”, a mai spus Calin Crisan.

Amenda a fost contestata

Intrebat daca sanctiunea data silvicultorilor din Maramures ar putea merge mai departe de amenda, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a spus ca odata ce amenda a fost aplicata, cazul s-a incheiat.

Reprezentantii Directiei Silvice Maramures au contestat valoarea acestei amenzi. Potrivit directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului, Costel Bucur, pentru taierea copacilor nu era nevoie de solicitarea vreunei aprobari. „Am taiat doar stejarii foarte batrani si degradati. Padurea avea nevoie de lumina naturala pentru a se putea regenera natural“, a spus Costel Bucur.

Parcul Bavna fost declarat zona protejata prin lege din anul 2000. Pe aria parcului se intalnesc specii rare de plante si animale, precum laleaua pestrita sau o colonie de starci cenusii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri