Ziua Mondiala Antifumat este un prilej minunat de a renunta la acest obicei daunator sanatatii. In intreaga lume au loc manifestari de popularizare a pericolelor pe care le prezinta inhalarea fumului de tutun. Unele state isi inaspresc legislatia si interzic aprinderea tigarii in locurile publice. Pe unul dintre primele locuri ale campaniei antifumat se afla Statele Unite, unde nu este permis fumatul nici pe balconul propriu sau in curtea din spatele casei, daca fumul este dus de vant la un vecin.
Agresiunea asupra nefumatorilor este total interzisa si este principiul care sta la baza intregii legislatii. Normele aplicate restaurantelor si altor localuri sunt atat de stricte incat, practic, fumatorii din America sunt din ce in ce mai putini. Multe companii nu permit fumatul nici macar in locuri special amenajate.
In asteptarea tramvaiului, multi dintre cetateni isi aprind cate o tigara, ignorandu-i pe cei care nu fumeaza
In asteptarea tramvaiului, multi dintre …
Sunt necesare legi clare pentru restrictionarea fumatului in locurile publice.
Ziua Antifumat, de maine, 31 mai, va aminti pamantenilor cat de nociv e fumatul. Nefumatorii nu trebuie sa fie terorizati de fumatori, cand ies din case.
Pentru acest an, sloganul propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu prilejul zilei antifumat este: „Tinerete fara tutun". Apelul la actiune adresat publicului larg are drept scop interzicerea totala a reclamelor la tigari si interzicerea fumatului in anumite zone publice.
Proiecte antifumat
Noile masuri legislative trebuie sa vizeze scaderea consumului de tutun in randul maturilor dar, mai ales, in randul tinerilor.
Si in Romania lupta impotriva tutunului este asidua. Maine, in tara vor avea loc informari menite sa sensibilizeze populatia, referitoare la practicile companiilor producatoare de tutun. Agentia Nationala Antidrog a organizat o campanie de sensibilizare a parintilor, tinerilor, cadrelor didactice, oamenilor politici, jurnalistilor, opiniei publice in legatura cu importanta adoptarii si implementarii unor masuri legislative pentru interzicerea totala a tuturor formelor de publicitate si promovare a produselor din tutun. Daca dupa aceasta campanie s-ar obtine macar interzicerea fumatului in statiile mijloacelor de transport in comun, progresul ar fi vizibil imediat.
Testarea plamanilor
La nivel local, in judetele Covasna, Brasov si Bacau, se organizeaza proiectul regional „31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun". Acest proiect are drept scop prevenirea consumului de tutun si promovarea unui stil de viata sanatos. Si la Slobozia, Autoritatea de Sanatate Publica organizeaza o campanie antifumat, informand despre consecintele fumatului, prin masurarea varstei reale a plamanului fumatorilor, cu ajutorul unui aparat special.
Intre 15 si 30 mai s-au desfasurat activitati speciale in Penitenciarul Slobozia, printre copiii institutionalizati si in scolile si liceele din oras. La Zalau vor avea loc activitati stradale de distribuire de materiale informative legate de nocivitatea fumatului.
In lume sunt 1,2 miliarde de fumatori
Fumatul este a doua cauza a mortalitatii pe mapamond. In Romania, zilnic, se fumeaza peste 5 milioane de pachete de tigari.
Medicii spun ca riscurile la care se expun fumatorii pasivi difera in functie de ambianta, ventilatie, prezenta altor poluanti. Tocmai de aceea, in statiile mijloacelor de transport in comun, unde aerul e deja poluat de masinile care stau la stop, fumatul trebuie sa fie urgent interzis, mai ales in orasele mari.
In lume sunt 1,2 miliarde de fumatori, care „consuma" 5.500 miliarde de tigari. Numarul deceselor anuale provocate de tutun vor atinge 10 milioane de oameni, pana in 2020. Tutunul se afla la originea a aproximativ 25 de boli care pun in pericol viata. In fiecare an se inregistreaza circa 4 milioane de decese provocate de fumat.
La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ziua de 31 mai "Ziua Mondiala fara Tutun", in anul 1987.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul