Adevarul: Nu mai putem evita incalzirea globala

Cresterea cu doua grade a temperaturii medii anuale la nivel global va provoca seceta, inundatii si foamete. Ultimul studiu alcatuit de catre savantii Natiunilor Unite, reuniti in Comitetul pentru Supravegherea Fenomenului de Incalzire Globala (IPCC), ne avertizeaza ca schimbarile climaterice produse deja vor avea efecte inevitabile drastice pentru intreaga omenire.

Raportul ONU, dat ieri publicitatii, considera ca impactul va fi major mai ales in Africa, in zonele de delta din sudul Asiei, insulele de mica altitudine si zona arctica, informeaza cotidianul The Independent.

Cresterea cu doua grade a temperaturii medii anuale, punctul considerat critic de studiile stiintifice anterioare, a fost deja atinsa si, prin urmare, milioane de oameni vor suferi de foame din cauza secetelor si inundatiilor ce vor veni.

Cei mai importanti experti in domeniul previziunilor climaterice spun acum ca e "aproape imposibil" sa evitam complet efectele dramatice ale acestor schimbari. Intrebati concret ce inteleg prin "aproape imposibil", specialistii au precizat ca mai avem cam 10% sanse sa evitam dezastrul generalizat, dar numai daca se vor lua masuri imediate.

Se stia de multa vreme

De mai bine de zece ani, mai multi experti in schimbari climaterice au anuntat ca, daca nu oprim poluarea atmosferei, schimbarile produse din cauza incalzirii cu numai doua grade peste media obisnuita vor genera dezastre greu de imaginat.

Expertii au prezis recolte uscate din cauza arsitei sau putrezite sub ploile diluviene, reducerea apei din panza freatica, cresterea nivelului oceanului planetar si disparitia brusca a unor specii de plante si animale, care vor ramane fara habitat natural.

Acum doi ani, inca se spera ca mai avem la dispozitie un deceniu pentru a reduce emisiile de gaze care accentueaza efectul de sera. Se vorbea de cresteri de cel mult 0,8 grade Celsius si se spera ca o parte din dioxidul de carbon va fi lichefiat si va fi depus pe fundul oceanelor. Dar n-a fost asa. Savantii au facut calcule, au intocmit planuri si proiecte, au propus solutii, dar nimeni n-a miscat un deget. Ieri, raportul ONU a cazut ca un dus rece peste aceste teorii, ramase acum in suspensie.

Tarile sarace, cele mai afectate

Vestea ca tarile sarace vor suporta "greul" acestor schimbari nu surprinde insa pe nimeni. Tarile bogate, ca Olanda si Germania, au inceput deja sa-si inalte noi diguri, in timp ce in Bangladesh pamantul dispare de sub picioarele oamenilor, lasand totul acoperit de apele sarate ale Oceanului Indian.

Disparitia unor importante terenuri agricole, ce se cultivau pana acum cu cereale, va generaliza foametea la nivel planetar, intrucat preturile vor creste pentru toti. Principala problema va fi migratia a sute de milioane de oameni spre zonele "mai norocoase", ceea ce va crea probleme umanitare greu de imaginat.

Vom trai si vom vedea

Profesorul Martin Parry, copresedinte al comitetului IPCC, care a intocmit raportul, a precizat in conferinta de presa ca orice reducere a dioxidului de carbon conteaza si fiecare individ trebuie sa participe la acest efort. "Acum zece ani credeam ca efectul de sera va schimba viata copiilor nostri, dar acum va asigur ca se va intampla cat de curand si ne va afecta pe toti", a spus Parry in fata Societatii Geografice Regale, din Marea Britanie.

Prin urmare, vom avea ocazia sa traim cu totii efectele nefaste ale nechibzuintei cu care am poluat aceasta planeta. "Chiar daca ne oprim acum si ramanem la cele doua grade peste medie, tot nu putem evita inundatiile si seceta. Ce mai putem face este sa diminuam amploarea acestora", a mai spus profesorul. In total, peste doua miliarde de oameni vor suferi de sete si cel putin o treime din plantele si animalele de pe Pamant vor disparea", a precizat Parry.

UE trebuie sa ia masuri imediat

John Sauven, directorul executiv de la Greenpeace, prezent in sala, a adaugat: "UE trebuie sa adopte un plan de urgenta, bazat pe propunerile oamenilor de stiinta, pentru a stopa imediat producerea gazelor cu efect de sera. Termocentralele trebuie sa fie inchise, becurile trebuie inlocuite cu cele ecologice, iar aviatia civila si militara, obligate sa schimbe motoarele cu unele mai putin poluante".

Consecintele celor doua grade in plus

Africa: Intre 350 si 600 milioane de oameni fara apa de baut, iar productia agricola se va reduce la jumatate, pana in anul 2020.

Asia: Un miliard de oameni fara apa, topirea ghetarilor din Himalaya, iar productia de orez a Chinei va scadea cu 12%.

Australia/Noua Zeelanda: Rata mortalitatii din cauza caldurii va creste pana la 5.000 de persoane anual. Sudul si estul Australiei vor ramane complet fara apa.

Europa: Incendii de paduri frecvente in sud; arsita urmata de ploi torentiale care vor provoca inundatii; scade productia agricola in sud, dar creste in nord; scade nivelul apei in panza freatica. Apar noi boli.

America Latina: Aproximativ 77 milioane de oameni vor suporta reduceri de apa, iar padurile tropicale se vor transforma in savane. Zonele de coasta din Guyana si El Salvador vor fi inundate de apele oceanului.

America de Nord: Pagube economice importante, din cauza inmultirii furtunilor gen Katrina, dar productii sporite de cereale in Canada, datorita incalzirii vremii.

Regiunile polare: Suprafetele acoperite de gheata se vor reduce cu 20%; indigenii vor fi nevoiti sa-si schimbe modul de viata, iar ursii polari ar putea disparea.

Oceanul planetar: Toate insulele se vor reduce sau vor disparea sub ape, din cauza cresterii nivelului apelor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri