Adevarul: Noi legi privind apele si gunoaiele

La Strasbourg se schimba normele de protectie a mediului. In plin scandal al deseurilor din Napoli, Parlamentul European voteaza noi legi de gestionare a deseurilor. Pe lista noxelor vor fi adaugate inca 33 de substante.

Potrivit comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, dezbaterile pentru noile directive privind deseurile si standardele de calitate ale apei vor permite o noua simplificare a legislatiei europene, respectiv eliminarea a cinci acte normative in vigoare, dupa ce au fost deja eliminate sapte acte normative in momentul adoptarii directivelor in forma initiala, in 2004.

Se schimba standardele

In raportul sau, Caroline Jackson cere introducerea de noi norme privind reciclarea hartiei, a metalului si sticlei, care trebuie sa ajunga pana la 50%, si a deseurilor din constructii si demolari, in proportie de 70% pana in 2020. „In acest fel, dam un sens dorintei Comisiei Europene de a crea o societate bazata pe reciclare", spune raportoarea.

Compromisul propus de Parlamentul European ministrilor europeni de mediu este, prin urmare, schimbarea limitelor admisibile. In cadrul dezbaterilor, deputatii europeni cerusera introducerea unor noi norme, subliniind ca statele membre trebuie sa respecte ierarhia deseurilor in cinci stadii (prevenirea si reducerea, pregatirea pentru reutilizare, reciclarea, alte operatiuni de valorificare, de exemplu valorificarea energiei, si eliminarea), pentru a preveni si reduce volumul de deseuri.

Si in ceea ce priveste calitatea apei, deputata franceza Anne Laperrouze propune, pentru noua directiva, o lista de 33 de substante ce ar putea polua rauri, lacuri si ape de coasta, considerate periculoase, pe care statele membre trebuie sa le monitorizeze prin analize privind calitatea apelor.

Prevenirea,o prioritate

In cadrul dezbaterilor, Parlamentul European a introdus in text amendamentul ca statele membre vor trebui sa considere noua lege drept o „prioritate" in prevenirea si gestionarea deseurilor si nu un „principiu orientativ", asa cum propusese initial Consiliul. Un punct-cheie al textului este prevenirea deseurilor, statele membre fiind obligate sa stabileasca planuri si obiective in acest sens.

Cel mai controversat si dezbatut punct in cadrul Comisiei parlamentare a fost daca procesul de incinerare este considerat a fi valorificare sau eliminare de deseuri.

Sprijin pentru energia din deseuri

Reprezentantii Confederatiei europene a producatorilor de energie din deseuri CEWEP au solicitat ieri ca deputatii sa sprijine obtinerea de energie prin incinerarea deseurilor, intrucat, spun ei, gunoiul e o sursa importanta de energie. Aproape 40 la suta din gunoaiele din Danemarca si 47 la suta in Suedia sunt incinerate pentru energie, iar procedeul poate fi o solutie pe termen scurt pentru rezolvarea situatiei de criza din Napoli.

Europa produce anual 1,8 miliarde tone de deseuri, respectiv 3,5 tone/persoana. Acestea provin in principal din gospodarii, activitati comerciale, industrie, agricultura, proiecte de constructii si demolare, minerit si productia de energie. Deseurile urbane se ridica, in medie, la 530 kg/persoana, o valoare medie care insa variaza considerabil de la tara la tara.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri