Concentratia mare de produse chimice toxice ridica rata mortalitatii in locurile unde oamenii au distrus mediul prin contaminarea solului, apelor si aerului .
Afectiuni gastrointestinale, tuberculoza, astm, cancer, malformatii congenitale si chiar morti premature. Acestea sunt doar cateva dintre efectele resimtite de populatiile care traiesc in zonele foarte poluate cu metale grele. Din cauza concentratiilor prea mari de plumb, zinc sau cadmiu din aer, apa sau sol, milioane de oameni sunt condamnati la o viata mult mai scurta. Institutul Blacksmith a listat recent 10 dintre cele mai poluate orase din lume in 2007. Lista ar putea fi insa mult mai lunga.
Orasul rusesc Dzerzhinsk a fost printre principalele locuri de fabricare a armelor chimice, pana la sfarsitul Razboiului Rece. Astazi, Dzerzhinsk este inca un important centru de fabricare a produselor chimice din Rusia. Gestiunea ineficienta a deseurile de produse chimice toxice au contaminat apele cu metale grele precum arsen, mercur si plumb.
In Cartea Recordurilor, Dzerzhinsk a fost inregistrat, la un moment dat, ca fiind cel mai poluat oras cu produse chimice din intreaga lume. Astazi, peste 300.000 de persoane sunt afectate din cauza poluarii excesive din zona, cu atat mai mult cu cat un sfert din locuitorii orasului sunt angajati in uzinele in care se fabrica produse chimice toxice. De aceea, rata mortalitatii depaseste cu mult rata natalitatii. Tinerii sunt cei mai vulnerabili. In ultima vreme au avut loc actiuni izolate pentru curatarea surselor de contaminare, dar niciuna de mare amploare.
Orasul siberian Norilsk, foarte poluat
Un alt punct rusesc listat de Institutul Balcksmith ca fiind excesiv de poluat este Norilsk, cel mai nordic mare oras al Rusiei si cel de-al doilea oras, ca marime, situat deasupra Cercului Arctic. Orasul siberian Norilsk, camp de lucru pentru sclavi in anii ’30-’40, detine astazi un complex imens de topire a metalelor grele. Acesta emite in atmosfera milioane de tone de dioxid de sulf.
Uzinele respective au fost construite in era sovietica, atunci cand normele privind protectia mediului erau, practic, inexistente. Astfel, din cauza poluarii aerului cu dioxid de sulf, hidrogen sulfurat si metale grele (nichel, cupru, cobalt, plumb, seleniu), 134.000 de persoane sunt afectate. Emisiile de dioxid de sulf contribuie la producerea bolilor cronice de plamani, a cailor respiratorii si a sistemului digestiv.
Fost centru industrial sovietic, poluat excesiv
Orasul Sumgayit din Azerbaidjan a fost un mare centru industrial sovietic care detinea mai mult de 40 de uzine pentru fabricarea produselor chimice, industriale si agricole: cauciuc sintetic, clor, aluminiu, detergenti si pesticide. Avand costuri de productie mici si fara nicio norma de protectie mediului, industria a lasat orasul foarte contaminat mai ales din cauza concentratiilor de metale grele cu mult peste limitele admise. Muncitorii, precum si locuitorii orasului au fost expusi, de-a lungul timpului, unei poluari excesive. Deversarile la intamplare de metale grele continua insa si astazi.
De aceea, actualmente, rata de imbolnavire cu cancerului in Sumgayit este cu pana la 50 la suta mai ridicata decat in restul tarii.
In China, cel putin doua puncte foarte contaminate
Provincia Shanxi detine cel mai mare centru de exploatare a carbunelui din China. Aceasta furnizeaza doua treimi din energia intregii natiuni chineze. In sanul regiunii, orasul Linfen a fost identificat ca fiind unul dintre punctele cele mai poluate. Rezidentii pretind ca se ineaca efectiv cu praf de carbon, zilnic, mai ales in timpul serii.
Organizatii specializate au pus orasul Linfen pe lista zonelor cu cea mai proasta calitate a aerului din China. Nu este insa singurul oras din China care sufera din cauza poluarii severe a aerului. Orasul Tianying, situat in provincia Anhui, este una dintre cele mai importante baze de productie a plumbului din China.
Din cauza tehnologiilor depasite utilizate in tratarea plumbului, a exploatarilor ilegale, dar si in absenta unor masuri pentru protectia mediului, in regiunea respectiva au fost inregistrate mai multe cazuri grave de intoxicare cu plumb. Concentratiile medii de plumb in aer si sol sunt de 8,5 ori si de respectiv 10 ori mai mari decat limitele nationale admise. In mod special, copiii sufera din cauza intoxicarilor cu plumb.
Din acest motiv, ei nu se pot concentra, intampina dificultati in procesul de invatare, au probleme de vedere.
In India, doua centre grav afectate
In Sukinda Valley, din statul Orissa, se afla 97 la suta din depozitele de minereu de crom si una dintre cele mai mari mine de extragere a cromitei din lume. 12 mine continua sa functioneze fara niciun plan de protectie a mediului. Astfel, mai mult de 30 milioane de tone de deseuri de roca sunt imprastiate in regiunile vecine. Apele netratate sunt deversate direct in fluviu.
De aceea, aproximativ 70 la suta din apele de suprafata si 60 la suta din apa potabila contine crom hexavalent intr-o concentratie cu mult peste limitele nationale si internationale admise. Muncitorii din minele de cromita sunt frecvent expusi prafului si beau mereu apa contaminata. De aceea, ei sufera de afectiuni gastrointestinale, tuberculoza si astm.
De asemenea, orasul Vapi, care marcheaza extremitatea sudica a "Culoarului de aur" al Indiei, este foarte poluat. "Culoarul de aur" inseamna 400 kilometri de centura de zona industriala in statul Gujarat care include Nandesari, Ankleshwar si Vapi. De-a lungul "Culoarului de aur" exista numeroase fabrici care produc pesticide, textile, coloranti, produse petrochimice si produse farmaceutice.
Pentru ca acolo nu exista spatii special amenajate pentru depozitarea deseurilor care contin metale grele, cianuri, pesticide, compusi aromatici complcsi si alte substante toxice, acestea sunt aruncate la intamplare. De aceea, in apele subterane, dar si in aer, concentratiile de mercur, plumb si zinc sunt foarte mari.
Africa si America de Sud, afectate de poluare
Institutul Blacksmith a inclus pe lista celor mai poluate 10 puncte ale lumii un oras african si unul sud-american: Kabwe din Zambia si respectiv Oroya din Peru. Ambele orase sunt poluate cu metale grele. Mai mult de 90 la suta din cei care traiesc pe raza localitatii peruane au in sange o concentratie de plumb care depaseste cu mult limitele normale. Institutul care a realizat acest top al celor mai afectate orase din cauza poluarii au luat in calcul indici precum: marimea suprafetei poluate, marimea populatiei si dinamicile poluarii.
Copsa Mica, oaia neagra a Europei
Institutul Blacksmith nu a inclus Copsa Mica printre cele mai poluate orase din lume. Localitatea de pe Tarnava Mare ramane chiar si in aceasta situatie unul dintre cele mai poluate puncte din Europa. In aceasta zona, concentratia de plumb depaseste cu mult limita nationala admisa. Mai multe statistici arata ca in Copsa Mica speranta de viata este cu aproape 10 ani mai mica decat media pe tara. Fabrica de prelucrare a zicului si a plumbului a trasformat Copsa Mica, mai ales in perioada comunismului, intr-un adevarat focar de poluare.
Dar nici astazi lucrurile nu stau mai bine. Sometra SA, singura fabrica din tara care prelucreaza metale neferoase, continua sa polueze. Compania greceasca Mytilineos Holdings a cumparat intreprinderea de la Copsa Mica in urma cu aproape 10 ani, angajandu-se totodata sa amelioreze calitatea mediului din zona. Nu au facut insa mare lucru, astfel incat locuitorii din Copsa Mica continua sa aiba probleme grave de sanatate.
In urma catastrofei nucleare de la Cernobil, radiatiile emise in atmosfera au fost de 100 de ori mai multe decat cele eliberate de bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki
Cernobil, mii de cazuri de cancer
In urma catastrofei nucleare ce a avut loc la 26 aprilie 1986 la Cernobil, oras situat la 62 de kilometri nord de Kiev, au fost eliberate in atmosfera de 100 de ori mai multe radiatii decat au emis bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Si dupa 20 de ani, pe o raza de 19 mile, zona din jurul uzinei este de nelocuit. Desi a fost eliberata o cantitate foarte mare de radiatii in timpul catastrofei, totusi, cea mai mare parte a radioactivitatii a ramas in interiorul uzinei.
Un numar aproximativ de 5,5 milioane de persoane au fost afectate din cauza poluarii cu praf radioactiv de uraniu si plutoniu. Intre 1992 si 2002, in Belarus, Rusia si Ucraina, mai mult de 4.000 de copii si adolescenti au fost diagnosticati cu cancer tiroidian.
Cauza principala: concentratia ridicata de iod radioactiv din lapte. In decursul catorva luni de la producerea accidentului, reactorul uzinei de la Cernobil a fost izolat intr-un sarcofag de beton care are capacitatea de absorbtie a radiatiilor. Solutia este insa temporara, prevazuta sa functioneze nu mai mult de 30 de ani.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul