Adevarul: Mesaje antibraconaj pe vapoarele din Delta

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta" a lansat, cu ocazia „Zilei Deltei Dunarii", sarbatorita pe 1 septembrie, campania „Operatiunea anti-monstru in Delta Dunarii", informeaza Mediafax.

Au fost amplasate peste 50 de bannere in sapte localitati si pe cinci nave de pasageri. Mesajele transmise de bannere fac referire la braconaj, gunoaie si pescuit si incearca sa-i sensibilizeze in continuare pe turistii si pe locuitorii din Delta Dunarii in legatura cu importanta acestei zone unice.

O noua lege a vanatorii

La eveniment a participat si Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, care, in discursul pe care l-a tinut, a mentionat trei teme importante pentru Delta Dunarii, pe care Ministerul Mediului le va dezbate in luna septembrie. Acestea sunt legea vanatorii, renaturarile din Delta si bugetul Administratiei Rezervatiei „Delta Dunarii".

Problemele cu care se confrunta Delta sunt numeroase, de la braconaj si pescuit ilegal si haotic la poluarea cu deseuri a acestei zone protejate.

Orasul Tulcea nu are inca un sistem de epurare a apei, localitatile din Delta nu beneficiaza de un sistem integrat de colectare a deseurilor, iar turistii contribuie si ei, prin neglijenta si prin lipsa de educatie, la agravarea problemelor de mediu si de curatenie cu care se confrunta aceasta zona unica in Europa.

Braconierii, „gratiati"

In martie 2008, „Salvati Delta" a realizat un studiu referitor la eficienta institutiilor implicate in combaterea braconajului. Conform studiului, in perioada 2005-2007 s-au intocmit 885 de dosare penale.

Dintre cele 885 de dosare, procurorii au intocmit si au trimis in instanta doar 25 de dosare. Alte 182 de dosare au fost „uitate", iar unele zac in birouri de cel putin doi ani.

In cele 25 de dosare ramase, judecatorii nu au condamnat decat o singura persoana!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri