Mancarea ecologica a inceput sa apara si in marile magazine din Romania, in locuri special amenajate. Produsele sunt – deocamdata – in cantitati mici, chiar daca alimentele organice sunt mult mai sanatoase, in opinia unora dintre nutritionisti. Medicii spun insa ca, fara miscare, mancarea bio nu poate avea un efect radical asupra sanatatii noastre.
Producatorii romani s-au intalnit saptamana trecuta si au prezentat la Muzeul Taranului Roman o oferta bogata de branzeturi, mezeluri si paste fainoase ecologice. Ei au fost stransi de Oraganizatia Greenpeace, care a vrut sa arate ca Romania are potential pentru agricultura ecologica si sa convinga autoritatile sa interzica produsele modificate genetic.
Marius Gabor e un hunedorean care fabrica paste fainose ecologice, pe care le obtine din faina integrala. El considera ca produsele ecologice ar putea aduce taranilor venituri mai mari decat cele conventionale. „Agricultura conventionala necesita o continua industrializare si ca urmare saraceste satele si distruge astfel cultura rurala, cea ecologica insa da fermierilor o sansa de a putea trai decent", considera Marius Gabor.
Pastele fainoase produse de el sunt facute din spelta, o specie de cereala primitiva nemodificata de 8.000 de ani. „Celtii si vechii egipteni au cultivat spelta si au laudat-o pentru calitatile ei. Spre deosebire de grau, aceasta ramane dupa recoltare protejata de palee si are un gust mai intens, amintind de cel de nuca", arata Marius Gabor.
Animale hranite cu furaje naturale
Un alt producator de alimente bio, Willy Schuster, din Sibiu, considera ca produsele animaliere biologice sunt mai gustoase decat cele obisnuite, pentru ca animalele sunt mai ingrijite si mananca foarte sanatos. „Noi nu vrem sa cultivam plante modificate genetic pentru ca ne stricam pamanturile si imbolnavim animalele", a declarat producatorul.
Schuster face parte din Asociatia Biocoop din Sibiu, care cuprinde 11 producatori ce cultiva de 6 ani cereale si cresc animale in sistem ecologic, doar pentru a proteja mediul inconjurator si pentru a obtine alimente sanatoase. Producatorul spune ca asociatii au deschis un magazin, in 2004, pentru desfacerea produselor proprii in Sibiu.
Producatorii de mezeluri ecologice spun ca acestea sunt afumate prin arderea rumegusului de brad. „Animalele le hranim numai cu furaje bio, fara adaosuri de chimicale. Iar carnea o preparam cu boia, usturoi si cimbru cultivat de noi", ne-a spus Cosmin Silaghi, producator de mezeluri eco.
La intalnirea de la muzeu au participat si fermieri care au adus grau ecologic. Multi dintre acestia sustin ca Romania e o piata in formare, iar cele mai multe cereri de alimente ecologice vin din strainatate.
Producatorii spun ca standardele pentru producerea si comercializarea produselor agroalimentare ecologice sunt foarte stricte, ceea ce face ca si pretul lor sa fie cu 50% pana la 100% mai mare decat al produselor conventionale.
„Totusi, comparativ cu importurile, produsele romanesti sunt mult mai ieftine", spune Marius Gabor. Studii recente ale Academiei Romane arata ca doar 1% din piata agroalimentara e ecologica. In plus, aproximativ 95% din legumele si cerealele ecologice recoltate in Romania pleaca la export, in principal in Germania, Elvetia, Olanda si Italia.
Dieta ecologica trebuie sa fie echilibrata si diversificata
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetari Alimentare, spune ca nu orice produs ecologic e bun pentru sanatatea noastra.
„Oricat ar fi de ecologic un aliment luat in parte, el nu poate fi suficient pentru sanatate. Adevarata dieta care ne face mai sanatosi trebuie sa fie echilibrata si diversificata", afirma Gheorghe Mencinicopschi.
El mai spune ca toate dietele trebuie sa fie integrate intr-un sistem sanatos, care sa cuprinda miscare, hidratare cu apa si evitarea fumatului si a alcoolului in exces. Alimentele ecologice folosite monoton pot dauna starii sanatatii.
Cercetatorii britanici: alimentele organice nu sunt mai sanatoase
Alimentele organice nu sunt primite bine de toata lumea. La sfarsitul lunii februarie, cercetatorii britanici de la Universitatea Kings, din Londra, aratau ca mancarea organica nu este neaparat mai sanatoasa decat alimentele obisnuite.
Tom Sanders, coodonatorul studiului, considera ca mancarea organica nu are o valoare nutritiva mai ridicata decat produsele conventionale. "Este o ocazie fantastica sa faci bani folosindu-te de naivitatea oamenilor, deoarece poti sa ridici pretul acestui tip de produse", opina Sanders pentru BBC online.
Cercetatorul a mai spus ca animalele crescute pentru obtinerea produselor organice nu sunt tratate mai bine decat cele din fermele traditionale. Alti cercetatori britanici, de la Universitatea din Glasgow, au descoperit ca, din contra, laptele organic poate contine o cantitate mai mica de vitamina A si E, in comparatie cu cel procesat.
Motive pentru a manca ecologic
Nutritionistii spun ca desi produsele ecologice nu sunt neaparat si dietetice, ele sunt de preferat celor obisnuite pentru ca aportul lor caloric este mai crescut. In plus, produsele organice sunt sanatoase pentru ca nu au urme de pesticide sau ierbicide, care ar putea proveni de pe terenurile cultivate.
In timp ce alte alimente contin o cantitate considerabila de nitrati luati din ingrasamintele chimice cu care sunt tratate plantele, produsele ecologice sunt pure. Gustul alimentelor bio este mult mai bun decat al celor tratate chimic. Acest lucru a fost dovedit si ultimele studii realizate cu animale. Atunci cand au fost puse sa aleaga produsele biologic pure in locul celor obtinute cu ajutorul ingrasamintelor.
Specialistii spun ca proteinele din alimentele organice sunt de mai buna calitate, chiar daca sunt in cantitate mai mica. De asemenea, studiile au demonstrat ca produsele organice sunt mai bogate in vitamine si minerale. Acest fapt este explicabil prin faptul ca sunt obtinute intr-un mediu ecologic controlat, fara aport de substante chimice produse de om.
Retetele traditionale, pe cale de disparitie
Un studiu al cercetatorilor brazilieni, citat de BBC online, arata ca retetele culinare traditionale au avut tot timpul la baza cate un singur ingredient. Oamenii de stiinta au studiat peste 3.000 de retete ecologice traditionale din Franta, Anglia si Brazilia pentru a vedea cum s-au modificat acestea in timp.
Folosind metodele de analiza statistica, cercetatorii au observat modul in care s-au modificat ingredientele utilizate pentru diferite retete atat in timp, cat si ca distributie geografica. Rezultatele au aratat ca, de exemplu, cartoful a ajuns sa devina rapid ingredient de baza in Europa, inlocuind alte ingrediente folosite pana atunci.
Studiul a aratat ca informatia din retetele culinare se modifica atunci cand sunt transmise de la mama la fiica, in functie de ingredientele la moda.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul