De teama unei recesiuni economice, europenii ar putea revizui radical pachetul legislativ energie-schimbari climatice, care se doreste a fi un model pentru intreaga lume.
Planul de actiune impotriva schimbarilor climatice depinde de evolutia situatiei economice, atata vreme cat punctul sensibil al pachetului legislativ il reprezinta instrumentele financiare.
In forma actuala, acest plan de actiune impotriva incalzirii globale ar permite Uniunii Europene sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 la suta pana in 2020 fata de nivelul anului 1990. In plus, conform pachetului legislativ energie-schimbari climatice, 20 la suta din energia consumata in anul 2020 va trebui sa provina din surse alternative si tot atunci va trebui realizata o economie energetica echivalenta cu 20 de procente.
Bruxelles-ul ia foarte in serios amenintarea
De fapt, industriile vor trebui sa plateasca pentru emisiile lor de dioxid de carbon. Ele refuza insa aceasta contributie suplimentara pe care o considera o taxa.
Astfel, companiile din sectorul industrial ameninta ca isi vor reloca activitatile cele mai poluante. Guvernantii sunt foarte sensibili la astfel de presiuni. „Cum situatia economica este foarte dificila, este normal ca guvernele sa devina din ce in ce mai defensive in ceea ce priveste clima, deoarece eforturile cerute presupun costuri suplimentare pe termen scurt", a recunoscut un inalt responsabil al Comisiei Europene, citat de AFP.
Unii dintre oficialii europeni vorbesc deschis despre abandonarea proiectului. Aceasta amenintare este luata foarte in serios la Bruxelles. „Contez pe autoritatea domnului Sarkozy pentru ca pachetul sa fie adoptat", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Franta a facut din pachetul energie-schimbari climatice una dintre prioritatile sale in timpul presedintiei UE. Negociatorii francezi mai au la dispozitie cateva saptamani pana cand vor trebui sa prezinte in fata Parlamentului European o pozitie comuna a celor 27 de state membre.