Adevarul: Lupta impotriva poluarii, in zadar

In ciuda programelor internationale de reducere a emisiilor nocive, gazele de sera sunt in crestere
Omenirea arunca in aer, anual, aproximativ zece milioane tone de dioxid de carbon. Acestora li se adauga alte 150 milioane de tone ce provin din fenomene naturale.

Concentratia, la nivel mondial, de metan si dioxid de carbon a crescut alarmant in 2007, specifica un raport ONU dat publicitatii. Emisiile de gaze cu efect de sera s-au accelerat anul trecut, in special din cauza arderii combustibililor fosili, adica petrol, carbune sau gaze naturale.

Si metanul, sustin specialistii de la Centrul National de Studii Oceanice si Atmosferice din Statele Unite ale Americii, care au intocmit raportul, nu a mai atins cote de concentratie atat de alarmante din 1998, acest gaz cu efect de sera fiind de 25 de ori mai periculos decat dioxidul de carbon.

In Programul de mediu al ONU, se mentioneaza faptul ca emisiile totale de metan, naturale si provocate de activitatile umane, ajung la 500-600 milioane de tone pe an. Solurile arctice genereaza un sfert pana la o treime din emisiile de metan. Gazul este produs de microbii ce traiesc in permafrost. Pe parcursul secolului XXI, din cauza dezghetarii solurilor de la poli, emisiile de metan se vor dubla.

Disparitia speciilor, cauzata de CO2

Cresterea emisiilor de dioxid de carbon s-a accelerat, si ea, in ultimele decenii, atingand un prag alarmant in anul care a trecut. De la inceputul anului 2000, cantitatea de CO2 din atmosfera s-a triplat in raport cu cea eliberata in anii ’90. Daca in perioada amintita ritmul anual de crestere a emisiilor de CO2 era de 1,1%, conform unui raport al Academiei Nationale de Stiinte din SUA, pana in 2004 s-a triplat.

O simulare pe computer a climatului Terrei in urma cu 250 de milioane de ani sugereaza ca cel mai intens proces de disparitie a speciilor, din istoria planetei, a fost declansat de o incalzire globala similara celei de acum, determinata de cresterea masiva a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera, informeaza BBC News online.

Cresterea gazelor de sera din atmosfera a determinat o crestere a temperaturilor, care au devenit cu 10 pana la 30 de grade Celsius mai ridicate decat in prezent. Incalzirea a avut un impact profund asupra oceanelor, oprind circulatia oxigenului la adancimi mai mari si provocand disparitia celor mai multe forme de viata.
Romania si incalzirea globala

In tara noastra, schimbarea climei va presupune seceta, valuri de caldura si inundatii.

Regiunile sudice ale tarii sunt deja expuse unui fenomen de desertificare, iar tendinta de diminuare a grosimii stratului de zapada se observa deja in vestul si nord-estul tarii.

Este de asteptat ca litoralul Marii Negre, care este deja o regiune vulnerabila, din cauza amenajarilor portuare si a modificarilor pe cursul Dunarii, sa devina si mai expus riscurilor climatice.

Regiunile de deal si munte sunt si ele afectate de schimbarile climei, frecventa avalanselor si a alunecarilor de teren putandu-se modifica dramatic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri