Adevarul: Jaf forestier la Dunare

Un inginer silvic din Giurgiu reclama faptul ca padurile orasului sunt macelarite chiar de cei pusi sa le apere. Cu intarziere, autoritatile s-au urnit totusi pentru cercetarea situatiei.

Inginerul Petre Cheorpeaca s-a adresat in doua randuri Ministerului Agriculturii, solicitand interventia corpului de control pentru reintrarea in normalitate a Directiei Silvice Giurgiu. Initial, imobilismul obisnuit al autoritatilor a persistat, dar in cele din urma s-au sesizat.

Exploatare salbatica a plopului

La Giurgiu, utilajele Directiei Silvice fac ravagii in paduri, lasand in teren arborete degradate si uscate, care nu ar mai putea sa indeplineasca rolul de protectie. Se exploateaza cele mai viguroase segmente de padure, in timp ce masa lemnoasa provenita din doboraturile de vant din anii trecuti este lasata imprastiata pe campul defrisat.

Mai mult, inginerul giurgiuvean acuza faptul ca la lucrarile silvice ar fi folosita si forta de munca "la negru", recrutata din localitatile invecinate. "Prin exploatarea exagerata a arboretelor de plop euroamerican in maniera prezentata mai sus, s-a ajuns in situatia nepermisa ca, in anul 2007, rezerva de arborete exploatabile de plop sa fie aproape lichidata", sustine Cheorpeaca. Pe de alta parte, inginerul din Giurgiu a atentionat ca s-a exploatat plop si in ostrovul Dinu-Camadinu, care este arie protejata.

Bustenii romanesti merg in Bulgaria

Silvicultorul spune ca busteanul romanesc din Giurgiu ia drumul Bulgariei (pe Dunare) prin firma Gora Invest, la preturi care ar trebui verificate de partea romana. El a reclamat si faptul ca, in contrast cu luxosul sediu al Directiei Silvice Giurgiu, majoritatea sediilor de canton ale forestierilor sunt improprii unui trai civilizat.

In plus, Cheorpeaca spune ca la Giurgiu se autorizeaza la exploatare partizi al caror volum este subevaluat sub prevederile amenajamentului silvic in vigoare. Acuzatia este grava deoarece amenajamentele sunt proiecte silvice, depozitate la minister si la Directiile Silvice, care cuprind nu doar caracteristicile esentei de lemn a arboretelor din teren, ci si caracteristicile de crestere a masei lemnoase.

Echipa de control la Giurgiu

"Pentru pregatirea terenurilor goale in vederea impaduririi, Directia Silvica a incheiat contract cu o firma, Universal Comp, care, cu utilajele din dotare, realizeaza doar o frezare a terenului, pe o adancime total necorespunzatoare", spune inginerul Cheorpeaca.

Directia Silvica Giurgiu a mai fost protagonista unui scandal, despre care nu s-a mai auzit nimic ulterior: s-a descoperit ca, in 2005, sub directoratul lui Ion Dumitru la Regia Romsilva, au fost cumparate pentru cinci Directii Silvice, printre care Giurgiu, arme si munitii tranchilizante de la firma Hunter VIP SRL, cu sume mult superioare pretului pietei.

"Avem o echipa de control la Giurgiu si vom redacta un raport pe acest caz", ne-a declarat seful ITRSV, Mihai Gasparel. La randul sau, directorul D.S. Giurgiu, Dan Dumitrescu, a declarat ca respinge toate acuzatiile lui Cheorpeaca.

"Nu este nimic adevarat, nu avem prejudicii din colaborarea cu firmele. Cat despre pusti, este adevarat ca au fost cumparate de Romsilva pentru cateva directii. Eu nu am fost implicat, n-am avut niciodata dosar penal in acel caz", ne-a declarat el.

Cu putine exceptii, toti cei care au avut numele – in presa sau in dezbateri parlamentare – puse in legatura cu taierile masive de copaci (Omar Hayssam, Mohammad Munaf, Dumitru Sechelariu, Culita Tarata, Denes Dominic, Gavril Marza s.a.) se afla in continuare "in sistem". Padurile de azi, insa, sunt amenintate de coruptia lucratorilor silvici (intre 2005-2007, au fost propuse 272 de sanctiuni pentru padurari) si de justitie, care elibereaza pe banda rulanta, in timp ce numarul de gatere ilegale este tot mai mare.

Ultima ora: parc distrus la Craiova

Macelul parcurilor continua: Consiliul Local si Primaria municipiului Craiova continua traditia taierii arborilor si peste 20 de hectare din parcul Cornitoiu vor fi defrisate pentru a face loc unor investitii imobiliare.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri