Marea Mediterana e invadata de organisme gelatinoase, care au devenit mai mari si mai otravitoare ca in trecut.De ani de zile, plajele marilor din zona temperata sunt, periodic, invadate de meduze. Un studiu realizat de cercetatorii spanioli releva insa ca, mai nou, aceste organisme sunt mai multe si mai otravitoare ca in trecut. Pestii de dimensiuni mari, precum tonul, care le-ar fi putut reduce numarul, intrucat se hranesc cu meduze, au fost intensiv pescuiti de oameni si, prin urmare, „gelatinoasele" au ramas fara dusmani naturali.
Meduzele sunt organisme primare, care se inmultesc usor daca au conditii propice. Un articol din cotidianul britanic „The Independent" citeaza Institutul de Stiinte Marine din Barcelona si dezvaluie temerile specialistilor in privinta lor: „Incepand din noiembrie 2007, am urmarit meduzele fara incetare.
In mod surprinzator, am remarcat ca ele vin la mal si se inmultesc chiar si in timpul iernii", precizeaza Maria Gili, profesor cercetator la institutul citat. Acest comportament arata ca meduzele s-au adaptat apelor mai reci si, prin urmare, in primavara numarul lor va creste exponential.
Programul de supraveghere a meduzelor a fost lansat la cererea autoritatilor de mediu din Spania, care au devenit ingrijorate dupa ce, timp de trei veri la rand, acestea au invadat plajele, punand in pericol succesul afacerilor din turism. Multi oameni veniti in vacanta in Spania au ajuns la spital, dupa ce au fost atinsi de meduzele otravitoare. Cazurile, care se numara cu miile numai anul trecut, pun serios in pericol renumele unor statiuni precum Ibiza, Girona sau Valencia.
O flota de pescuit… meduze
Inmultirea meduzelor impune masuri speciale de protectie a turistilor. Monitorizarea lor de catre cercetatori a fost finantata de autoritatile spaniole de mediu, iar acum sunt necesare alte sume importante de bani pentru a dezvolta o flota speciala de pescuit meduze.
„Aceste organisme populeaza tarmurile spaniole pana la in largul marii, la o departare de 1.600 de metri de mal. Ele nu pot fi ucise prin mijloace chimice, pentru ca folosirea cestora ar distruge intregul ecosistem costier. Solutia propusa de noi este „recoltarea” lor cu navoade speciale.
Doar asa le-am putea opri sa invadeze plajele unde vin turistii", precizeaza profesoara Maria Gili. Speciliastii spun ca, dupa ce sunt prinse, meduzele trebuie sa fie scufundate in apa dulce, timp de 48 de ore, pentru a-si pierde veninul. Apoi, nemaiprezentand riscuri, ele pot fi tocate si tranformate in ingrasamant natural pentru plantatiile agricole, intrucat contin o multime de nutrienti utili.
Ele tind sa inlocuiasca pestii
Se stie ca toate ecosistemele au calitatea de a fi „elastice", adica permit inlocuirea unei specii cu alta intr-un lant trofic, daca sistemul continua sa functioneze. De aceasta data, cercetatorii spun ca ne confruntam cu o veritabila „fractura" a ecosistemului marin, care va duce la disparitia totala a pestilor din apele marilor. Principalul vinovat pentru aceasta situatie este omul.
Pescuitul intensiv al tonului, peste urias, care consuma tone de meduze anual, a stricat lantul trofic si, deocamdata, meduzele nu mai au un dusman natural. Mai mult decat atat, ele sunt cele care consuma icrele si puii de pesti, impiedicand regenerarea acestor specii. Prin urmare, din cooperarea omului cu meduza, pestii din Marea Mediterana au pierdut o importanta batalie si sunt acum pe cale de disparitie. Pentru a impiedica ecosistemul marin sa se echilibreze fara pesti, omul trebuie sa intervina si sa distruga surplusul de meduze, nu doar in interes turistic.
Razboiul impotriva meduzelor a inceput!
Spania e decisa sa castige in confruntarea cu aceste organisme gelatinoase. Ministrul mediului, Cristina Narbona, a semnat deja planul de masuri propus de cercetatorii de la Institutul de Stiinte Marine din Barcelona. Flota de pescuit meduze, formata din 50 de ambarcatiuni de mici dimensiuni, dotate cu plase montate pe suporti speciali, numite sugestiv „pelicani", este pe jumatate realizata, urmand ca pana in iunie sa functioneze la capacitate maxima.
Repopularea apelor marii cu specii de ton ar fi cea mai buna solutie, dar aplicarea ei necesita un program de minimum cinci ani, timp in care meduzele ar sufoca orice forma de viata din Mediterana.
Pana atunci, monitorizarea coloniilor de meduze va continua si toate plajele au fost dotate cu clopote de avertizare, pentru ca turistii sa afle in timp util ca nu trebuie sa intre in apa, intrucat sunt in pericol de a fi atinsi de organisme otravitoare. Pescarii au facut cursuri de pregatire pentru a sti sa deosebeasca meduzele obisnuite de cele cu venin mortal.
Teribila Physalia physalis, capabila sa ucida un om doar printr-o atingere, a fost semnalata deocamdata doar pe coastele Portugaliei, in apele Oceanului Atlantic, dar exista temeri ca ea ar putea traversa Gibraltarul, in cautarea apelor mai calde ale Mediteranei. Specialistii insista asupra informarii turistilor si considera ca, in cazuri extreme, plajele ar trebui sa fie inchise, pentru a evita pierderea de vieti omenesti. Odata ce apele marii vor contine, din nou, pradatori naturali capabili sa tina „in frau" dezvoltarea nemasurata a meduzelor, razboiul va fi castigat.
100 de meduze pe metrul cub!
Intre lunile noiembrie 2007 si februarie 2008, cercetatorii spanioli au monitorizat 30 de colonii de meduze, descoperite in apele spaniole ale Mediteranei. Densitatea acestora, pe timpul iernii, a crescut de la patru meduze pe metrul cub de apa, in noiembrie, la 10 meduze pe metrul cub, in februarie.
„Conform estimarilor noastre, la vara, aceste colonii vor avea cel putin 100 de meduze pe metrul cub de apa!", spune profesoara Gili. La o asemenea densitate, se vor inregistra zeci de mii de cazuri de turisti cu reactii alergice, in urma contactului intamplator cu aceste organisme, aduse atat de usor la mal de valurile marii. Tentaculele lor raman otravitoare chiar daca organismul e deja mort, intrucat veninul se pastreaza activ cat timp meduza, moarta sau vie, se afla in apa sarata. Cercetatorii de la Greenpeace se implica si ei in studiul ecosistemului Marii Mediterane.
„Meduzele fac parte, in mod natural, din mediul marin. Ele sunt organisme simple, primitive, pe care natura niciodata nu le favorizeaza in dauna celor evoluate. Daca meduzele au ajuns acum sa inlocuiasca pestii, care sunt animale mult mai complexe, e clar ca a avut loc o interventie din afara sistemului. Oamenii, prin pescuitul intensiv, au dereglat echilibrul natural si acum, tot ei, trebuie sa-l refaca", spune David Santilo, doctor in biologie marina, care lucreaza in laboratoarele Greenpeace de pe langa Universitatea din Exeter.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul