Adevarul: Impaduririle din sud-estul tarii bat pasul pe loc

Autoritatile locale din Constanta sunt inca in faza de elaborare de proiecte, desi, pana la sfarsitul acestui an, in judet trebuia sa fie plantata prima perdea forestiera.

In conditiile in care apele fac ravagii in Romania, una dintre cauze fiind defrisarile haotice, autoritatile locale din judetul Constanta s-au pus pe treaba. Momentan, doar discuta. Planuri exista si sunt foarte bine intocmite, dar numai pe hartie.

La ultima sedinta a autoritatilor publice locale implicate in derularea Programului de infiintare a perdelelor forestiere in judet s-a discutat inca o data despre problemele intampinate in demararea proiectului si s-a incercat gasirea unor solutii prin care „sa se castige timp".

Nimic concret in teren

Programul a debutat de un an, dar in teren nu se vede nimic. Localitatile cuprinse in program au primit o harta cu amplasamentul perdelelor forestiere, insa nu s-a inregistrat niciun progres.

Principala piedica, spun autoritatile locale si reprezentantii a noua primarii constantene, ar fi cea a identificarii proprietarilor pamanturilor pe care urmeaza sa fie plantate perdelele forestiere. Se pare insa ca nici nu se face vreun pas in acest sens.

Astfel, in momentul de fata abia s-a propus lansarea fazei de proiectare a programului, simultan cu cea de obtinere a acordului proprietarilor pentru suprafetele pe care se vor face plantari, promovarea programului si a avantajelor obtinute de catre proprietari.

Monitorizare saptamanala

Monitorizarea problemelor intampinate de catre primariile propuse pentru lansarea fazei de proiectare se va realiza saptamanal de catre autoritatile locale, in vederea solicitarii sprijinului operativ al institutiilor de la nivel central pentru rezolvarea acestora.

Urmatoarea intalnire va avea loc „in prima decada a lunii august, cand se va reanaliza derularea etapelor necesare pentru ca acest program de care judetul are nevoie sa se desfasoare in cele mai bune conditii", potrivit prefectului judetului, Danut Culetu.

Toate acestea, in conditiile in care se dorea ca la sfarsitul anului programul sa fie finalizat, iar judetul urma sa detina o perdea forestiera.

Riscul desertificarii

In judetul Constanta, fondul forestier ocupa o suprafata de 24.800 de hectare.

Procentul de impadurire este, astfel, de aproximativ 3,5%.

Padurile sunt localizate cu precadere in apropierea Dunarii.

Restul teritoriului din judet este practic lipsit de vegetatie forestiera si predispus desertificarii.

Programul pentru judet prevede realizarea de perdele forestiere pe o suprafata de 3.773 de hectare.

Sunt avute in vedere numai terenurile arabile si pasunile, exceptate fiind livezile, viile, terenurile intravilane ale localitatilor si terenurile ocupate cu vegetatie forestiera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri